Lapszámok
2024 / 06

Tartalomjegyzék

2024 / 06 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Népszerű az eÁfa bevallás, az M2M rendszert egyre többen használják ● NIS2 nyilvántartásba vétel -  június 30-ig

Tovább a cikkhez

Diákok, alkalmi munkavállalók foglalkoztatásának adó- és járulékvonzata 4

A nyári időszak közeledtével gyakran felmerül kérdésként, hogy milyen formában, milyen közterhek mellett lehetséges diákok foglalkoztatása. Emellett ilyenkor a különböző időszaki munkák miatt népszerűbb az alkalmi munkavállalók foglalkoztatása is. Cikkünkben bemutatjuk, hogy ezen személyi körben a különböző foglalkoztatási formák milyen közteher fizetési kötelezettség mellett alkalmazhatóak.

Tovább a cikkhez

ÁFA

A mezőgazdaság termékek, tevékenységek kompenzációs felára a forgalmi adó rendszerében 16

A mezőgazdasági termelők egy része a vételáron felül úgynevezett kompenzációs felárra is igényt tarhat a felvásárló cégektől. E kompenzációs felár gyakorlatilag egy állami támogatás. E támogatást oly módon  fizeti ki az állam, hogy a felvásárló az általa kifizetett kompenzációs felárat levonható adóként érvényesítheti a fizetendő adójával szemben, így végül is a forgalmi adó bevételek terhére kerül kifizetésére a termelőnek a kompenzációs felár. Hogy pontosan mit is kompenzál a felár, azt csak az Európai Uniós döntéshozók tudhatják. Hosszasan keresgéltem a kompenzációs felár logikáját meghatározó dokumentumot a cikk írása előtt, azonban nem leltem rá. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nincs egy logikusan indokolható válasz a kérdésre. Végül is a kompenzációs feláras rendszer egyfajta átalányadózást tesz lehetővé, amelynek alapvetése, hogy a költségek magasabb adókulccsal jelentkeznek, mint a bevételek után számítandó adó, illetve talán feltételez egy némileg veszteséges gazdálkodást is.

Tovább a cikkhez

TAO

Transzferár feladatok 2024 – Felkészülés a NAV ellenőrzésre 18

A 2023-as transzferár nyilvántartások elkészülte után a június már a tapasztalatok leszűréséről szól, valamint arról, hogy miképp kell felkészülni a NAV ellenőrzésére, a transzferár dokumentációk átadására. A felkészüléshez elengedhetetlen figyelemmel lenni az elmúlt évben bevezetett adatszolgáltatási kötelezettség tapasztalataira, amelyet idén májusban már másodízben kellett az arra kötelezett vállalkozásoknak beadni az Adóhatóság részére. Fontos továbbá kitekinteni az OECD folyamatosan fejlesztés alatt álló iránymutatásaira. A transzferárazás a nemzetközi és hazai adózás egyik nagy fókuszterületévé vált, egyre nagyobb szakmai látókörre van szükség mind adózói, mind adóhatósági oldalról a megalapozott, magas színvonalú transzferár dokumentáció elkészítéséhez, az ellenőrzéseken való megfeleléshez. Fontos tehát felkészülni a 2023-as, vagy korábbi évekkel kapcsolatos transzferár ellenőrzésre, de nem lehet elég korán nekikezdeni a 2024-es dokumentáció előkészítéséhez minden arra kötelezett vállalkozásnak.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Pénzügyi instrumentumok  – 1. 26

Cikksorozatunkban egyes különböző fajtájú pénzügyi instrumentumok számviteli elszámolását mutatjuk be. Jelen cikkünkben a pénzügyi instrumentumok valós értékelésének témáját járjuk körbe.

Tovább a cikkhez

Állami támogatások megjelenítése a KKV IFRS Pénzügyi kimutatásban - (KKV IFRS 24. szakasz) 30

A cikk mintapéldákon keresztül mutatja be az Állami támogatások azonosítását, megjelenítését és követő értékelését a KKV IFRS beszámolókban. A tanulmány nagy hangsúlyt fektet az állami támogatások beazonosítására, a különböző támogatási formák sajátos számviteli kezelésének   ismertetésére. Bemutatásra kerül egy kamatmentes és egy kedvezményes kamatozású állami kölcsön értékelése a teljes futamidő alatt.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A társas vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége 36

Cikkünkben összefoglaljuk a társas vállalkozói jogállásra vonatkozó rendelkezéseket, és a társas vállalkozót, illetve a társas vállalkozást tagjára tekintettel terhelő közteherviselési szabályokat.

Tovább a cikkhez

A társadalombiztosítási kifizetőhelyek működése, elektronikus ügyintézése 44

Cikkünkben a társadalombiztosítási kifizetőhelyek működésének a szabályaival, az elektronikus ügyintézés, nyomtatványhasználat kérdéskörével foglalkozunk.

Tovább a cikkhez

AIR

Az adóhatósági ellenőrzési szabályok I. rész – Az ellenőrzési típusok 49

Az adóellenőrzés ● Általános szabályok ● A becslés általánosságban ● A becslés alkalmazhatósága ● A személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó becslés ● Általános forgalmi adó becslés ● A központosított ellenőrzés ● Az egyszerűsített adóellenőrzés ● Az ismételt ellenőrzés ● A felülellenőrzés szabályai ● A jogkövetési vizsgálat

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Harmadik országbeli állampolgárok hazai foglalkoztatásáról III. Munkavállalási lehetőségek és kötelezettségek Magyarországon 57

Írásunk zárórészében először befejezzük a magas kompetenciával rendelkező harmadik országbeli állampolgárok tartózkodására vonatkozó jogszabályi rendelkezések ismertetését. Ezt követően a törvény Egyéb tartózkodási jogcímek című fejezetébe „lépünk”, és a szabályok közül áttekintünk négy lehetőséget: a gyakornokok, az önkéntesek, és a kiküldetés keretében történő magyarországi tartózkodás és munkavégzés jogszabályi feltételeit. És megtudjuk, miként és mely esetben kerülhetnek e körbe a digitális nomádok

Tovább a cikkhez

2024 / 06 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.