Hírek
TAO kategória hírei

Le ne késsen a csoportos adóalanyiság lehetőségéről!

TAO

A már működő társaságok esetében 2020. november 1-20 között lehet bejelentést tenni arról, hogy megfelelnek a feltételeknek, és csoportos társasági adóalannyá szeretnének válni.

Szeptember 30-ig még 120 ezer bevallást vár az adóhivatal

TAO

A szeptember 30-ai adóbevallási határidő a társasági adóra, az innovációs járulékra, az energiaellátók jövedelemadójára, helyi iparűzési adóra és a kisvállalati adóra vonatkozik. Lényeges, hogy az adót is szeptember utolsó napjáig kell csak befizetni. A transzferár-dokumentációt is elég szeptember végén benyújtani, ide sorolható még az élelmiszerlánc-felügyeleti díj is, amelynek bevallási és megfizetési határideje szintén 2020. szeptember 30.

Közeleg a tao- és kiva-bevallások és az adófizetés határideje

TAO

A veszélyhelyzet kapcsán életbe lépett adózási könnyítések lehetővé tették, hogy a vállalkozások 2020. szeptember 30-ig adjanak be egyes olyan bevallásokat, amelyek benyújtási határideje eredetileg 2020. április 22. és szeptember 30. közé esik. Ez a halasztott határidő vonatkozik az éves fizetendő adó és az adóévre már megfizetett előlegek különbözetének befizetésére is. 

Nemzetközi ügyletek társasági adózása - Fókuszban a hibrid struktúrák

TAO

A Tao. törvénybe bevezetésre kerültek – többek között – az ugyanazon tényállás eltérő jogi minősítéséből eredő különbségek miatti adóelkerülésre vonatkozó rendelkezések. Ezeket az adóelkerülési struktúrákat az irányelv hibrid struktúráknak, illetve hibrid ügyleteknek nevezi. A 2020. január 1-jétől hatályos Tao. tv. módosítások kapcsán az adóhatóság várhatóan jövőre, a lezárt 2020. adóévek tekintetében indít majd először vizsgálatokat a hibrid struktúrák feltárására.

A cégek fele még nem adta be a Tao. bevallását

TAO

A beszámoló mellett az ötféle bevallást és a transzferár-dokumentációt is elég szeptember végén benyújtani. A határidő halasztás természetesen az öt adófajta későbbi megfizetésére is vonatkozik. Vagyis a cégeknek a társasági adót, a kisvállalati adót, az innovációs járulékot, az energiaellátók jövedelemadóját és a helyi iparűzési adót szeptember 30-ig kell befizetni

Fontos határidővé vált a koronavírus-járvány miatt szeptember 30-a az adózók számára

TAO

Több szempont is indokolhatja, hogy egy vállalkozás minél hamarabb benyújtsa bevallását és beszámolóját. Például a vonatkozó adónemek esetén azok a vállalkozások, amelyek megfizetett adóelőlegük alapján visszaigénylésre jogosultak, értelemszerűen csak bevallásuk beadását követően tehetik ezt meg.

A társasági adó megfizetése, visszaigénylése - figyelemmel a szeptember 30-i határidőre

TAO

A bevallás és a befizetés nem kell, hogy „kéz a kézben” járjon: az adózó akkor is ráér szeptember 30-áig fizetni, ha például a 1929-es bevallását 2020. június 2-án (vagy már azelőtt) benyújtotta.

Tudnivalók a civil szervezetek ’TAONY jelű nyomtatványáról

TAO

A társasági adóalanyok bizonyos körének – jellemzően a civil szervezeteknek – lehetőségük van társasági adóbevallás helyett arra vonatkozó nyilatkozatot beadni az adóhatósághoz, miszerint az adóévben nem volt vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos tételük.

NAV célkeresztben az energiahatékonysági TAO kedvezmény

TAO

Érdemes megfontolni, hogy egy tervezett beruházásnál megvalósulnak-e energiahatékonysági célok, mivel esetenként a vállalkozás akár 70 százalékkal is csökkentheti a fizetendő nyereségadó összegét.

A COVID-19 átírhatja a transzferárakat is!

TAO

Különösen a naptári évtől eltérő üzleti évvel rendelkező vállalkozások számára jelent ez azonnali és nagy körültekintést érdemlő feladatot. Náluk már most szükséges lehet a szokásos piaci jövedelmezőségük meghatározásánál a világjárvány hatásának a számszerűsítése.

Ellenőrzési célpont lehet a transzferár-nyilvántartás

TAO

A könnyítések ellenére precízen kell elkészíteni a 2019-es dokumentációt. Az adózási könnyítésekről szóló rendelet szerint a transzferár-nyilvántartást a társasági adóbevallás benyújtásához igazodva, de legkésőbb 2020. szeptember 30-áig kell elkészíteni. A könnyítés ellenére a 2019-es transzferár-nyilvántartások pontos elkészítése most még fontosabb, mint korábban.

Az adórendszeren belüli (közvetett) csekély összegű támogatások ellenőrzési tapasztalatai

TAO

A de minimis támogatás olyan adórendszeren belüli (közvetett) vagy adórendszeren kívüli (közvetlen) csekély összegű támogatás, amit egy vállalkozás egy meghatározott időszakon belül, maximált összegben kaphat az államtól. 

Számviteli beszámolók, társasági adó bevallás halasztása - így látja a PM államtitkára

TAO

A beszámolót és az ahhoz kapcsolódó bevallásokat elegendő szeptember 30-ig elküldeni. Az ötféle bevallás mellett a transzferár-dokumentációt is elég szeptember végén elkészíteni. A határidő halasztás természetesen az öt adófajta későbbi megfizetésére is vonatkozik. Vagyis a cégeknek a társasági adót, a kisvállalati adót, az innovációs járulékot, az energiaellátók jövedelemadóját és a helyi iparűzési adót szeptember 30-ig kell befizetni az államkasszába. Viszont akinek visszajár a társasági adó, érdemes minél előbb beküldeni a bevallását

A fejlesztési tartalék az adózás előtti nyereség teljes összegéig terjedhet – már 2019. évre is

TAO

A rendelet eltérést enged az 50%-os szabálytól, az új fejlesztési tartalék szabályokat a társasági adó alanyai választásuk szerint már a 2019-es adóvére is alkalmazhatják, akkor is, ha már benyújtották a társasági adóbevallást, vagy a számviteli beszámolót.

Fejlesztési tartalék- és további adókönnyítések a Parlamentnek benyújtott adócsomagban

TAO

Ugyan a beszámoló leadásának határidejét szeptember 30-ig meghosszabbította a kormány, de ezzel együtt már sok cég dolgozik a tavalyi év számviteli lezárásán. Ezért annak érdekében, hogy a kedvező szabályt a lehető legegyszerűbben lehessen alkalmazni már a 2019-es adóévre, a törvényjavaslat mellett hamarosan megjelenik a fejlesztési tartalék szabályait módosító kormányrendelet is

Az egyszerűsített végelszámolás kézikönyve és iratmintái - rendelhető!

TAO

Ha gyorsan meg kell szüntetni a céget: Segédlet, forgatókönyv, iratminták, számviteli, adózási és illetékszabályok bt-k, kft-k, Zrt-k egyszerűsített végelszámolásához. Nélkülözhetetlen segítség mindenkinek, aki egyszerűsített végelszámolást csinál. Szerkesztette: dr. Szabó Tibor ügyvéd. Ára 12.700,-Ft. Formátum: e-book. Megrendelés: www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/

Elérhető a tavalyi évről benyújtandó társaságiadó-bevallás

TAO

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a 1929 jelű bevallás a 2019-re vonatkozó társasági adóról, az energiaellátók jövedelemadójáról, az innovációs járulékról, illetve a szakképzési hozzájárulásról. A bevallást 2020. június 2-áig kell benyújtani a NAV-hoz. Bizakodva tekintsünk a jövőbe - reméljük, addigra már látszik a vezsélyhelyzet vége is.

OECD iránymutatás született a cégcsoportokon belüli pénzügyi ügyletekre

TAO

Mindez minden olyan magyar vagy nemzetközi cégcsoportot érint, ahol a csoporttagok valamilyen pénzügyi tranzakciót (mint például: kölcsön, cash-pool, garancia, hedge ügyletek, treasury ügyletek, captive biztosítás stb.) kötöttek vagy a jövőben terveznek megkötni. Például egy hitelügylet kapcsán több és mélyrehatóbb elemzést kell készíteni

A társasági adótörvény változásai 2020

TAO

Az alábbiakban a Tao. tv-t érintő legfontosabb változásokat mutatjuk be azok hatálybalépésének sorrendjében. 2020. január 1-től ezeket a szabályokat kell alkalmazni.

Nem csak kicsiknek nehéz a transzferár-szabályozás

TAO

A nemzetközi adózás területén a világszerte bevezetett reformok, illetve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) digitális gazdaság adóztatását célzó erőfeszítései elbizonytalanítják a vállalatokat – derül ki az EY hétszáz adóvezető megkérdezésével készült globális felméréséből. A legtöbben a transzferárazás területén számítanak lényegesen több ellenőrzésre és bírságra. 


Vissza az előző oldalra