Hírek
TAO kategória hírei

Az adózás előtti eredmény korrekciós tételei

TAO

A korrekciós tételek egy része az adóalap védelmét szolgálja; ezek döntően az Szt. szerint elszámolt költségekhez, ráfordításokhoz kapcsolódóan írják elő a növelő tétel, illetve az Szt. szerint az eredmény javára elszámolt bevételekhez kapcsolódóan tartalmazzák csökkentő tétel alkalmazását, olykor korrekciópárosok.

Nonprofit szervezet gazdálkodási főszabálya

TAO

A civilszervezet a létesítő okiratában meghatározott cél megvalósítása érdekében vagyonával önállóan gazdálkodik, elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységre nem alapítható, de céljainak megvalósításáért – azt nem veszélyeztetve – kiegészítő vállalkozási tevékenységet is folytathat.

Részsedésbejelentés: tőzsdén nem jegyzett társasági részesedés piaci értékének meghatározása

TAO

Ha az adózó által bejelenteni kívánt részesedés egy tőzsdén nem jegyzett társaságban áll fenn, akkor a részesedés független felek által alkalmazandó piaci értékének meghatározására elfogadható-e a tőzsdén nem jegyzett társaság független könyvvizsgálója által auditált ‐ hitelesítő záradékkal ellátott ‐ 2023. évi beszámolójában kimutatott, az adózó részesedésének mértékével arányos saját tőkéjének összege?

A 2022-ben vásárolt és 2023 novemberében értékesített részesedés bejelentésére is van lehetőség?

TAO

A részesedés bejelentése akkor lehetséges, ha a részesedés 2023. december 30-án (és a bejelentés megtételekor is) az adózó számviteli nyilvántartásában szerepel

Utólagos részesedésbejelentés

TAO

Hogyan lehet bejelenteni a részesedést, ha az adózó élni kíván a Tao. tv. 29/A. § (119) bekezdésében lévő egyszeri bejelentési lehetőséggel?

Itt vannak a transzferár-ellenőrzések fő irányai

TAO

A transzferár-ellenőrzések sarkalatos pontja a kapcsolt tranzakciók helyes dokumentálása (TP-dokumentációk), valamint a társaságiadó-bevallás részeként benyújtandó transzferár-adatszolgáltatás (TP-adatszolgáltatás), melyeket az előző évvel azonos módon kell megtenni.

A transzferárazás rejtett csapdái

TAO

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.

Megjelent a Mazars 2024-es adóbrosúrája

TAO

A Mazars legújabb adókalauza részletesen tárgyalja a kelet-közép-európai régió és a közép-ázsiai országok – Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán – 2024. január végéig érvényes adózási szabályait és versenyképességi mutatóit. A 2013-ban indult sorozat az évek során folyamatosan bővült, így az aktuális kiadvány már 25 ország adózási trendjeit és változásait ismerteti.

A kisvállalati adóra való áttérés feltételei

TAO

A feltételek vizsgálatakor érdemes a vállalkozás várható eredményei és a következő évekre tervezett osztalék-, illetve tőkeműveletek alapján áttekinteni a várható adókötelezettség alakulását

Fejlesztési tartalék szabálya társasági adóban

TAO

Ha él ezzel a lehetőséggel, akkor csökkenti az adózás előtti eredményét az eredménytartaléknak az adóévben lekötött tartalékba átvezetett és az adóév utolsó  napján lekötött tartalékként kimutatott összege, vagyis a fejlesztési tartalék, de legfeljebb az adóévi adózás előtti nyereség összege.

Új adókedvezmény vehető igénybe zöldberuházásra

TAO

Az idei évtől a villamosenergia-tároló létrehozatalára irányuló beruházás esetén társasági adókedvezmény vehető igénybe. Egy 100 millió forint értékű beruházás esetén 30 millió forintnyi adókedvezménnyel számolhat a vállalat, azaz ekkora összeggel csökkentheti a fizetendő társasági adóját

A részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlása 2024. évben

TAO

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

A villamosenergia-tárolás társasági adókedvezményt ér

TAO

Az őszi adócsomag több területen is újrahangolta az energiahatékonysági beruházások után igénybe vehető kedvezmények rendszerét a társasági adó esetén.

Kettős adóztatás veszélye fenyegeti a vállalatokat a globális adóreformok miatt

TAO

Világszerte egyre kiszámíthatatlanabbá válnak a transzferárazási feltételek a globális adóreformok és az infláció miatt - derül ki az EY több mint 40 országban, köztük Magyarországon, 1000 nagyvállalati vezető körében készült felméréséből. A hazai cégeknek az amerikai-magyar adóegyezmény megszűnésével és számos hazai jogszabályváltozás hatásával is számolniuk kell.

A szokásos piaci ár megállapítására irányuló eljárás díja

TAO

A szokásos piaci ár megállapítására irányuló eljárás díja egyoldalú eljárásban nyolcmillió forint, kétoldalú vagy többoldalú eljárásban tizenkettőmillió forint. A díjra részletfizetés vagy fizetési halasztás nem engedélyezhető.

Amnesztia részesedések eladása esetén

TAO

A 2023 novemberében elfogadott adócsomag egy átmeneti "amnesztiát" vezetett be a társasági adó hatálya alá eső cégek számára a tulajdonukban álló részesedésekkel kapcsolatban. 

Adópolitikai célok 2024-ben

TAO

Idén is kitart a kormány a munkát terhelő adók csökkentése mellett, mert a legfontosabb cél, hogy 2024. a növekedés éve legyen a magyar gazdaságban. A kis- és középvállalkozói (kkv) szektor és a családok továbbra is az adórendszer nyertesei maradnak - mondta Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára

Bejelentett részesedésekhez kapcsolódó amnesztia

TAO

A szokásos salátatörvény helyett a globális minimumadóról szóló törvényjavaslatban elrejtve, egy utolsó pillanatos módosító indítvánnyal alapjaiban megváltozott formában (és értelemmel) került elfogadásra az év végén hatályba lépő szabály, amely szépen kihasználható adótervezésre

Áttérés a kisvállalati adózásra a társasági adó alól

TAO

A Tao. tv. hatálya alól kikerülő adózóknak a megszűnésre tekintettel bevallást kell benyújtaniuk, amelyben figyelembe kell venniük a Tao. tv. szerinti korrekciós tételeket. Azon adózók, amelyek január 1-jével térnek át a kisvállalati adóra, május 31-ig kötelesek benyújtani az előző évi ’71 jelű nyomtatványt.

PM: milliós megtakarítást eredményezett a cégeknek a kiva

TAO

Évek óta jelzi a Pénzügyminisztérium, hogy jelentős pénzt spórolhatnak a kisvállalkozások a megfelelő adózási mód megválasztásával. Kiderült, a kisvállalati adó (kiva) jelenlegi alanyai, csak tavaly átlagosan 1,9 millió forint adót spóroltak meg. Mindenképp érdemes tehát néhány percet szánni a Pénzügyminisztérium 2024-es kiva-kalkulátorára


Vissza az előző oldalra