Hírek
TAO kategória hírei

Ellenőrzési célpont lehet a transzferár-nyilvántartás

TAO

A könnyítések ellenére precízen kell elkészíteni a 2019-es dokumentációt. Az adózási könnyítésekről szóló rendelet szerint a transzferár-nyilvántartást a társasági adóbevallás benyújtásához igazodva, de legkésőbb 2020. szeptember 30-áig kell elkészíteni. A könnyítés ellenére a 2019-es transzferár-nyilvántartások pontos elkészítése most még fontosabb, mint korábban.

Az adórendszeren belüli (közvetett) csekély összegű támogatások ellenőrzési tapasztalatai

TAO

A de minimis támogatás olyan adórendszeren belüli (közvetett) vagy adórendszeren kívüli (közvetlen) csekély összegű támogatás, amit egy vállalkozás egy meghatározott időszakon belül, maximált összegben kaphat az államtól. 

Számviteli beszámolók, társasági adó bevallás halasztása - így látja a PM államtitkára

TAO

A beszámolót és az ahhoz kapcsolódó bevallásokat elegendő szeptember 30-ig elküldeni. Az ötféle bevallás mellett a transzferár-dokumentációt is elég szeptember végén elkészíteni. A határidő halasztás természetesen az öt adófajta későbbi megfizetésére is vonatkozik. Vagyis a cégeknek a társasági adót, a kisvállalati adót, az innovációs járulékot, az energiaellátók jövedelemadóját és a helyi iparűzési adót szeptember 30-ig kell befizetni az államkasszába. Viszont akinek visszajár a társasági adó, érdemes minél előbb beküldeni a bevallását

A fejlesztési tartalék az adózás előtti nyereség teljes összegéig terjedhet – már 2019. évre is

TAO

A rendelet eltérést enged az 50%-os szabálytól, az új fejlesztési tartalék szabályokat a társasági adó alanyai választásuk szerint már a 2019-es adóvére is alkalmazhatják, akkor is, ha már benyújtották a társasági adóbevallást, vagy a számviteli beszámolót.

Fejlesztési tartalék- és további adókönnyítések a Parlamentnek benyújtott adócsomagban

TAO

Ugyan a beszámoló leadásának határidejét szeptember 30-ig meghosszabbította a kormány, de ezzel együtt már sok cég dolgozik a tavalyi év számviteli lezárásán. Ezért annak érdekében, hogy a kedvező szabályt a lehető legegyszerűbben lehessen alkalmazni már a 2019-es adóévre, a törvényjavaslat mellett hamarosan megjelenik a fejlesztési tartalék szabályait módosító kormányrendelet is

Az egyszerűsített végelszámolás kézikönyve és iratmintái - rendelhető!

TAO

Ha gyorsan meg kell szüntetni a céget: Segédlet, forgatókönyv, iratminták, számviteli, adózási és illetékszabályok bt-k, kft-k, Zrt-k egyszerűsített végelszámolásához. Nélkülözhetetlen segítség mindenkinek, aki egyszerűsített végelszámolást csinál. Szerkesztette: dr. Szabó Tibor ügyvéd. Ára 12.700,-Ft. Formátum: e-book. Megrendelés: www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/

Elérhető a tavalyi évről benyújtandó társaságiadó-bevallás

TAO

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a 1929 jelű bevallás a 2019-re vonatkozó társasági adóról, az energiaellátók jövedelemadójáról, az innovációs járulékról, illetve a szakképzési hozzájárulásról. A bevallást 2020. június 2-áig kell benyújtani a NAV-hoz. Bizakodva tekintsünk a jövőbe - reméljük, addigra már látszik a vezsélyhelyzet vége is.

OECD iránymutatás született a cégcsoportokon belüli pénzügyi ügyletekre

TAO

Mindez minden olyan magyar vagy nemzetközi cégcsoportot érint, ahol a csoporttagok valamilyen pénzügyi tranzakciót (mint például: kölcsön, cash-pool, garancia, hedge ügyletek, treasury ügyletek, captive biztosítás stb.) kötöttek vagy a jövőben terveznek megkötni. Például egy hitelügylet kapcsán több és mélyrehatóbb elemzést kell készíteni

A társasági adótörvény változásai 2020

TAO

Az alábbiakban a Tao. tv-t érintő legfontosabb változásokat mutatjuk be azok hatálybalépésének sorrendjében. 2020. január 1-től ezeket a szabályokat kell alkalmazni.

Nem csak kicsiknek nehéz a transzferár-szabályozás

TAO

A nemzetközi adózás területén a világszerte bevezetett reformok, illetve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) digitális gazdaság adóztatását célzó erőfeszítései elbizonytalanítják a vállalatokat – derül ki az EY hétszáz adóvezető megkérdezésével készült globális felméréséből. A legtöbben a transzferárazás területén számítanak lényegesen több ellenőrzésre és bírságra. 

Új EU irányelv a vállalatok országhatárokon átnyúló átalakulásáról

TAO

Új Európai Uniós irányelv lépett hatályba 2020. január 1-jén a vállalatok határokon átnyúló átalakulásáról, egyesüléséről és szétválásáról. Magyarországnak 2023. január 31-ig kell megalkotnia az irányelv nemzeti végrehajtásához szükséges jogszabályokat, amelyek jelentős változást eredményeznek a jelenleg hatályos társasági, munka- és adójogi szabályozásban is. Számos előnye mellett a szabályozás több kérdést is felvet. 

Tőkekivonási adó - ha egy vállalkozás külföldre települne

TAO

A társasági adó törvény tartalmazza a tőkekivonási adóra vonatkozó szabályokat. Ezt – vagyis az exit taxot – akkor kell alkalmazni, ha egy társaság az üzletvezetésének helyét, eszközeit, üzleti tevékenységét külföldre helyezi, és az áthelyezett eszközök, tevékenységek piaci értéke magasabb, mint az eladási ár. Ha valaki nem a valós értéken adja el tevékenységét, eszközeit, hanem annál olcsóbban, akkor ezt a különbséget fogják adóztatni.

Ha önként feltölt, még felajánlhatja a taót

TAO

Az átmeneti szabályok szerint lehetőség van arra, hogy – idén utoljára – feltöltést teljesítsenek azok az adózók, amelyek a korábbi szabályok szerint egyébként erre kötelezettek voltak. Akik ezzel a lehetőséggel élve önként feltöltést teljesítenek, azok élhetnek az adófelajánlással is annak terhére, a várható fizetendő adó 80%-ának erejéig.

Érdemes mérlegelni a tao önkéntes feltöltési lehetőségét

TAO

Az önkéntes feltöltés lehetősége kifejezetten azon adózóknak lehet előnyös, akik élni kívánnak a filmalkotás támogatására és/vagy a látvány-csapatsport támogatására történő adóelőleg felajánlással, ugyanis az évközi adóelőlegek, illetve az adóelőleg-kiegészítés terhére tett felajánlás után magasabb adójóváírás illeti meg a társaságot, mint az év végi adóbevallásban az éves adó terhére tett felajánlás esetében

Megszűnt a feltöltési kötelezettség

TAO

A társasági adó mellett az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója rendszerében is megszűnt a feltöltési kötelezettség.

A transzferár dokumentáció hiányosságai az adózó ellen fordulhatnak

TAO

A kapcsolt vállalatok ma már nem úszhatják meg az ellenőrzések próbáját kiálló transzferár nyilvántartás elkészítését.

Le ne késsen a csoportos adóalanyiságról

TAO

A már működő társaságok esetében 2019. november 1-je és 2019. november 20-a között lehet bejelentést tenni arról, hogy azok a magyar kapcsolt vállalkozások, akik a feltételeknek megfelelnek, csoportos társasági adóalannyá válnak.

Tovább nőtt a K+F tevékenységet végzők száma

TAO

2018-ban országosan egy kutató-fejlesztő helyre 186 millió forint K+F-ráfordítás jutott, 13 százalékkal több, mint az előző évben, ami Közép-Magyarországon az országos átlagnál lényegesen magasabb, 239 millió forint volt.

Csoportos társasági adóalany létrehozása

TAO

A csoportos társasági adóalany az állami adó- és vámhatóság engedélyével jöhet létre. A létrehozatalt közös kérelem benyújtása útján lehet kezdeményezni. A létrehozatali kérelmet az adóév utolsó előtti hónapjának 1. és 20. napja között lehet benyújtani az állami adó- és vámhatóság részére. A kérelem benyújtására nyitva álló határidő jogvesztő.

Az energiahatékonysági beruházás, felújítás adókedvezménye

TAO

Az új szabályok alapján a kizárólag a magasabb energiahatékonysági szint elérését elősegítő tárgyi eszköz, immateriális jószág bekerülési értéke, értékének növekedése számolható el


Vissza az előző oldalra