Hírek
TAO kategória hírei

A multik számára itthon is a transzferárazás a legproblémásabb adózási kérdés

TAO

Az adóhatóságok világszerte igyekeznek növelni az állami bevételeket, ebben pedig az adatelemzést és a mesterséges intelligenciát is igénybe veszik. Az egyik legvitatottabb terület az adózás területén a transzferárazás, ahol a multinacionális vállalatok Magyarországon is egyre több ellenőrzéssel szembesülnek – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie.

A transzferár-dokumentáció változásai

TAO

Egy közelmúltban megjelent jogszabály jelentősen módosított a kapcsolt vállalkozások közötti transzferár-dokumentáció egyes szabályain. Ez már most májusban fejfájást fog okozni a vállalkozásoknak, hiszen az évzárással együtt a transzferár-dokumentálás problémájával is egyszerre kell szembenézniük. Mindeközben egyre jobban felértékelődik a csoportos társasági adóalanyiság jelentősége. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda foglalta össze a tudnivalókat.

Mire érdemes figyelni a K+F-költségek elszámolásakor?

TAO

A K+F-tevékenység helyes meghatározása és számviteli elszámolása mellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy a társasági adón kívül más adónemeket is érinthet a kapcsolódó kedvezmény, mint például az innovációs járulékot és a helyi iparűzési adót.

Transzferár - Súlyos milliókat kockáztatnak a cégek, ha nem lépnek időben

TAO

Adóváltozások tekintetében az egyik legfontosabb és legtöbb céget érintő tétel 2023-ban eddig a transzferár szabályok módosítása volt. Ennek következtében a kapcsolódó mulasztási bírságok összege akár a 10 millió forintot is meghaladhatja. Mivel a transzferár dokumentáció és a társasági adóbevallás elkészítésének határideje a legtöbb cég számára május végén esedékes, a szabályok változása valószínűleg már a 2022-es évüket is érinti.

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye

TAO

Társasági adóban adókedvezmény vehető igénybe az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás üzembe helyezése és üzemeltetése esetén. Az adókedvezmény elsőként a beruházás, felújítás üzembe helyezését követő adóévben vagy az adózó döntése szerint a beruházás, felújítás üzembe helyezésének adóévében vehető igénybe, majd az ezt követő öt adóévben.

Készpénztámogatások, adó- és adóalap-kedvezmények: számos támogatás érhető el a K+F tevékenységre

TAO

Magyarországon szerencsés helyzetben vannak a kutatás-fejlesztési („K+F”) tevékenységet végző vállalatok, hiszen számos ösztönző érhető el részükre adókedvezmények, hazai és európai uniós támogatások, juttatások formájában. A Deloitte gazdasági podcastjében ennek részleteiről beszéltek a cég szakértői.

Az adóelkerülésre vonatkozó szabályok társasági adóban

TAO

A Tao. tv. 2020-tól meghatározza azokat az eseteket, amikor ugyanazon tényállás eltérő minősítése miatt különbség keletkezik. Ezekben az esetekben az érintett költség, ráfordítás nem vonható le az adóalapból, az érintett bevétel pedig az adóalap részét kell, hogy képezze

Multinacionális vállalatcsoportok országonkénti jelentéstétele - nem változik

TAO

Az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között 2022 végén született Közös Nyilatkozat alapján a multinacionális vállalatcsoportok 2021-ben kezdődő pénzügyi évekre vonatkozó országonkénti (CbC) jelentéseinek cseréje átmenetileg spontán információcsereként valósul meg. Mindez biztosítja, hogy ha a csoport Magyarországon vagy az Egyesült Államokban adóügyi illetőséggel rendelkező végső anyavállalata a vállalatcsoport egészére benyújtja az illetősége szerinti országban a CbC-jelentést, azt a csoport magyar, illetve amerikai leányvállalatainak továbbra sem kell.

A tulajdoni részesedésre elszámolt értékvesztés - társasági adóban

TAO

Növeli az adóalapot – az adózó erre irányuló döntése esetén – az adóévben a tulajdoni részesedésre elszámolt, az adózás előtti eredmény terhére figyelembe vett értékvesztés összege.

Adóváltozások 2023

TAO

A 2023-as évre vonatkozó adóváltozásokat foglaljuk össze Juhász Marina, a KNP LAW szakértője segítségével az alábbiakban.   Átalányadózást érintő kedvező változások ● Társasági adó és a globális minimumadóról szóló egyeztetések

Izer Norbert: folytatódott a kisvállalkozások tehercsökkentése

TAO

Tizenegyről tíz százalékra csökkent - a kkv-szektor jelentős része számára elérhető, kedvező szabályokat, csökkentett adminisztrációs terhet kínáló - kisvállalati adó (kiva) kulcsa tavaly. Ezzel folytatódott a kkv-k évek óta tartó tehercsökkentése: 2022. októberéig már több mint 83 ezer vállalkozás döntött a kiva mellett. Újdonság, hogy a társasági adóban a kis- és középvállalkozások kedvezőbb feltételekkel vehetnek igénybe fejlesztési adókedvezményt. Ugyanis tavaly január 1-jétől kisvállalkozás már ötven, középvállalkozás már százmillió forint jelenértékű beruházása után jogosult lehet fejlesztési adókedvezményre, amellyel a fizetendő adóját csökkentheti

Jogdíjkedvezmény szoftverfejlesztőknek: szélesebb, mint gondolnánk

TAO

A szoftverfejlesztéssel foglalkozó társaságok körében elterjedt üzleti modell, hogy nem saját termékük fejlesztését végzik, hanem más cégek megrendelésére nyújtanak szoftverfejlesztési szolgáltatást. Azt viszont kevesen tudják ezen cégek közül, hogy ebben az esetben is éppúgy igénybe tudnak venni adókedvezményt, mintha saját célra fejlesztenének. A Jalsovszky szakértője segít feltárni a részleteket.

Új adatszolgáltatási kötelezettség, hatékonyabb ellenőrzések, jelentősen növekvő bírságok a transzferárazás terén

TAO

Nagyon jelentős változásokat hoznak a transzferárazást érintő legfrissebb módosítások. „Az új szabályok könnyebbé teszik az adóhatósági kockázatelemzést, az ellenőrzésre való kiválasztást, hatékonyabbá és sokkal drágábbá az ellenőrzéseket is.” – figyelmeztetnek a LeitnerLeitner szakértői, Jancsa-Pék Judit és Fotiadi Ágnes.

Megjelent az új transzferárszabályozás tervezet

TAO

Hosszú ideig nem nyúlt a Pénzügyminisztérium (PM) a hazai transzferárazás szabályozásához, azonban miután 2022 nyarán a Parlament elfogadta a transzferárazással kapcsolatos jogszabálymódosításokat, 2022. december 9-én társadalmi egyeztetés céljából nyilvánosságra hozta a PM a szokásos piaci ár meghatározásával (azaz a transzferárakkal) összefüggő nyilvántartási kötelezettséget szabályozó rendelet módosításának tervezetét, amely további újdonságokat tartalmaz.

A társaságiadó-előlegről rendelkező nyilatkozatot már online is be lehet nyújtani

TAO

Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) elérhetők a 21RENDNY, 22RENDNY és a 23RENDNY nyomtatványok (Rendelkezés a 2021., 2022. és 2023. évre vonatkozóan a társaságiadó-előleg kedvezményezett célra történő felajánlásáról). A társaságiadó-előleg felajánlásáról rendelkező nyilatkozatok így közvetlenül a webes alkalmazásban is kitölthetők és benyújthatók.

A Tao. tv. szerinti értékcsökkenés meghatározásának elvei

TAO

Az értékcsökkenés társasági adóbeli meghatározásának szabályait a Tao. tv. 1. és 2. számú mellékletében találhatjuk meg. Ahhoz tehát, hogy a Tao. tv. 7. § (1) bekezdés d) pontja szerinti csökkentő tételt ki tudjuk számítani, ismerni kell azokat az elveket, amelyeket az 1. számú melléklet lefektet, illetve a lehetséges amortizációs kulcsokat, amelyeket az 1. és a 2. számú mellékletben találhatunk meg.

Kiderült, mitől tartanak az adózásban a pénzügyi vezetők

TAO

Szigorúbb adóellenőrzésekre számítanak 2023-ban a hazai vállalatok, a legkockázatosabb területnek a transzferárazást tartják – mutat rá az EY Adókonferencia több mint 250 résztvevője körében készített felmérés. Az új szabályok mellett bizonytalan gazdasági helyzettel is szembesülő vállalkozásoknak azonban számos állami támogatás és adókedvezmény áll a rendelkezésére, hogy fenn tudják tartani versenyképességüket.

Társaságok tulajdonában álló járművekre vonatkozó szabályok

TAO

A Tao. törvény alapján a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségnek, ráfordításnak minősül a cégautó használata, fenntartása és üzemeltetése révén felmerült költség, ráfordítás.

A cégcsoportok most alapozhatják meg a 2023-as adóévet

TAO

A csoportos társaságiadó-alanyiság komoly adminisztratív tehercsökkenést, sőt adómegtakarítást jelenthet sok, belföldi kapcsolt vállalkozással dolgozó cégcsoport számára. A 2023-as adóévre vonatkozó kérelmeket november 20-ig kell benyújtani az adóhatósághoz. A döntés nem mindig egyszerű, a mérlegelésre csupán néhány hét maradt. A Mazars szerint azonban megfelelő szakértelemmel ez az idő elégséges lehet a megalapozott döntésre.

Közeleg a csoportos társasági adóalanyiság választásának határideje

TAO

A csoportos társasági adóalanyiság legfontosabb előnyei az adminisztráció, illetve bizonyos esetekben a társaságiadó-fizetési kötelezettség csökkenése lehetnek. A november 20-i határidőt kell abban az esetben is figyelembe venni, ha egy már meglévő csoportos társasági adóalanyisághoz újabb tag kíván csatlakozni.


Vissza az előző oldalra