Hírek
TAO kategória hírei

Nem minden energiahatékonysági beruházáshoz társul adókedvezmény

TAO

Nem számolható el például költségként, vagyis nem jogosít kedvezményre a megújuló energiaforrásból villamos energiát termelő berendezés beruházási költsége.

A hibrid struktúrák veszélyei

TAO

A kettős levonás megtagadása az új adóelkerülés elleni szabályok alapján. A hibrid struktúrák kiszűrése céljából egy komplex szabályrendszer került implementálásra Magyarországon. A hibrid struktúrák egy része esetében egy társasági adóban elismert kifizetés a tranzakciós partnernél nem kerül figyelembevételre adóköteles bevételként. Van ugyanakkor egy másik csoportjuk is, mégpedig a kettős levonást eredményező konstrukciók.

Új szabályok alapján fizethetnek társasági adót a külföldi cégek Magyarországon

TAO

Társasági adót kell fizetniük bizonyos magyar megrendelőknek nyújtott szolgáltatások után az országban jelen nem lévő külföldi vállalkozásoknak – derül ki a társaságiadó-szabályozás 2021. január 1-jétől hatályos rendelkezéséből.  

A pandémia transzferárakat érintő kérdései

TAO

A transzferár szakma régóta várta az OECD által december 18-án kiadott iránymutatást a COVID-19 világjárvány vállalatcsoporton belüli tranzakciók árazását érintő kérdéseivel kapcsolatosan. A világjárvány a transzferárazásban is új kihívásokat hozott, korábban nem látott problémák megoldása vált szükségessé. Ebben igyekszik támogatást nyújtani a társaságoknak és adóhatóságoknak az új iránymutatás.

Figyeljen a fontos adóhatáridőkre és a változásokra!

TAO

Az év vége nemcsak az ünnepeket, hanem számos adóhatáridőt is magával hoz, amikre fontos odafigyelni. A Mazars elkészítette azoknak az év végi határidőknek és teendőknek a listáját, amiket a társaságok pénzügyi vezetőinek szem előtt kell tartaniuk. Most olyan döntéseket is meg kell hozniuk az érintetteknek, amelyekről később már nem dönthetnek, vagy csak nagyobb adminisztráció árán. Fontos változás, hogy 2021-től a transzferár szabályok alkalmazása már a helyi adókról szóló törvényben is megjelenik, valamint a KIVA-ban kedvező változást vezetnek be. 

Ha hibrid / elektromos autót vásárolna tao kedvezménnyel - gyorsan rendelje meg, mert megszűnik ez a lehetőség

TAO

Szigorúbbá váltak az energiahatékonysági beruházás, felújítás adókedvezményének szabályai, ugyanis a 2020. december 27-től megkezdett beruházások esetén nem érvényesíthető adókedvezmény a személygépkocsik után (bizonyos kivételtől eltekintve). A gyakorlatban a „tisztán” elektromos, illetve a hibrid meghajtású személygépkocsik vásárlása, beszerzése, mint végső-energiafogyasztás csökkentésével járó beruházás a Tao. tv. 22/E. §-a szerinti adókedvezményre jogosított.

Nem érdemes trükközni a mesterséges jövedelem-átcsoportosítással a járványra hivatkozva!

TAO

Ugyan a 2020-as transzferár dokumentációk elkészítéséig még közel fél év van hátra, de egyáltalán nem korai ezzel foglalkozni, hiszen a koronavírus járvány hatására megváltozott a piaci környezet, és a jövedelmezőség, a transzferárak újragondolását teszi szükségessé.

A járványhelyzet a külföldi cégek magyar adófizetését is befolyásolhatja

TAO

Mi a helyzet abban az esetben, ha egy német vagy argentin cég távmunkában Magyarországon foglalkoztat egy munkavállalót – ami a jelen egészségügyi helyzetben nem egy egyedi eset. Úgy kell-e tekinteni emiatt, hogy a német vagy argentin cég a tevékenységét Magyarországon végzi, és az adókötelezettsége is itt keletkezik? Jelenleg nem. 2021-től viszont már a válasz igen is lehet.

Járvány elleni védekezésre is felhasználható lesz a tao-támogatás

TAO

A tao-támogatás teljes egészében felhasználható lesz például lázmérő, maszk, gumikesztyű, teszt, kézfertőtlenítő, egészségügyi védőruházat vásárlására vagy egészségügyi vizsgálat finanszírozására.

Közeledik a csoportos társasági adóalanyiság választásának határideje  

TAO

A csoportos társasági adózás azoknak a vállalatcsoportoknak lehet elsősorban előnyös, ahol a csoporton belül van negatív illetve pozitív adóalappal rendelkező társaság is, ugyanis bizonyos korlátok mellett az adóalapok összeszámítása révén egy adott évben alacsonyabb adókötelezettség érhető el. 

Le ne késsen a csoportos adóalanyiság lehetőségéről!

TAO

A már működő társaságok esetében 2020. november 1-20 között lehet bejelentést tenni arról, hogy megfelelnek a feltételeknek, és csoportos társasági adóalannyá szeretnének válni.

Szeptember 30-ig még 120 ezer bevallást vár az adóhivatal

TAO

A szeptember 30-ai adóbevallási határidő a társasági adóra, az innovációs járulékra, az energiaellátók jövedelemadójára, helyi iparűzési adóra és a kisvállalati adóra vonatkozik. Lényeges, hogy az adót is szeptember utolsó napjáig kell csak befizetni. A transzferár-dokumentációt is elég szeptember végén benyújtani, ide sorolható még az élelmiszerlánc-felügyeleti díj is, amelynek bevallási és megfizetési határideje szintén 2020. szeptember 30.

Közeleg a tao- és kiva-bevallások és az adófizetés határideje

TAO

A veszélyhelyzet kapcsán életbe lépett adózási könnyítések lehetővé tették, hogy a vállalkozások 2020. szeptember 30-ig adjanak be egyes olyan bevallásokat, amelyek benyújtási határideje eredetileg 2020. április 22. és szeptember 30. közé esik. Ez a halasztott határidő vonatkozik az éves fizetendő adó és az adóévre már megfizetett előlegek különbözetének befizetésére is. 

Nemzetközi ügyletek társasági adózása - Fókuszban a hibrid struktúrák

TAO

A Tao. törvénybe bevezetésre kerültek – többek között – az ugyanazon tényállás eltérő jogi minősítéséből eredő különbségek miatti adóelkerülésre vonatkozó rendelkezések. Ezeket az adóelkerülési struktúrákat az irányelv hibrid struktúráknak, illetve hibrid ügyleteknek nevezi. A 2020. január 1-jétől hatályos Tao. tv. módosítások kapcsán az adóhatóság várhatóan jövőre, a lezárt 2020. adóévek tekintetében indít majd először vizsgálatokat a hibrid struktúrák feltárására.

A cégek fele még nem adta be a Tao. bevallását

TAO

A beszámoló mellett az ötféle bevallást és a transzferár-dokumentációt is elég szeptember végén benyújtani. A határidő halasztás természetesen az öt adófajta későbbi megfizetésére is vonatkozik. Vagyis a cégeknek a társasági adót, a kisvállalati adót, az innovációs járulékot, az energiaellátók jövedelemadóját és a helyi iparűzési adót szeptember 30-ig kell befizetni

Fontos határidővé vált a koronavírus-járvány miatt szeptember 30-a az adózók számára

TAO

Több szempont is indokolhatja, hogy egy vállalkozás minél hamarabb benyújtsa bevallását és beszámolóját. Például a vonatkozó adónemek esetén azok a vállalkozások, amelyek megfizetett adóelőlegük alapján visszaigénylésre jogosultak, értelemszerűen csak bevallásuk beadását követően tehetik ezt meg.

A társasági adó megfizetése, visszaigénylése - figyelemmel a szeptember 30-i határidőre

TAO

A bevallás és a befizetés nem kell, hogy „kéz a kézben” járjon: az adózó akkor is ráér szeptember 30-áig fizetni, ha például a 1929-es bevallását 2020. június 2-án (vagy már azelőtt) benyújtotta.

Tudnivalók a civil szervezetek ’TAONY jelű nyomtatványáról

TAO

A társasági adóalanyok bizonyos körének – jellemzően a civil szervezeteknek – lehetőségük van társasági adóbevallás helyett arra vonatkozó nyilatkozatot beadni az adóhatósághoz, miszerint az adóévben nem volt vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos tételük.

NAV célkeresztben az energiahatékonysági TAO kedvezmény

TAO

Érdemes megfontolni, hogy egy tervezett beruházásnál megvalósulnak-e energiahatékonysági célok, mivel esetenként a vállalkozás akár 70 százalékkal is csökkentheti a fizetendő nyereségadó összegét.

A COVID-19 átírhatja a transzferárakat is!

TAO

Különösen a naptári évtől eltérő üzleti évvel rendelkező vállalkozások számára jelent ez azonnali és nagy körültekintést érdemlő feladatot. Náluk már most szükséges lehet a szokásos piaci jövedelmezőségük meghatározásánál a világjárvány hatásának a számszerűsítése.


Vissza az előző oldalra