Hírek
TAO kategória hírei

A részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlása 2024. évben

TAO

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

A villamosenergia-tárolás társasági adókedvezményt ér

TAO

Az őszi adócsomag több területen is újrahangolta az energiahatékonysági beruházások után igénybe vehető kedvezmények rendszerét a társasági adó esetén.

Kettős adóztatás veszélye fenyegeti a vállalatokat a globális adóreformok miatt

TAO

Világszerte egyre kiszámíthatatlanabbá válnak a transzferárazási feltételek a globális adóreformok és az infláció miatt - derül ki az EY több mint 40 országban, köztük Magyarországon, 1000 nagyvállalati vezető körében készült felméréséből. A hazai cégeknek az amerikai-magyar adóegyezmény megszűnésével és számos hazai jogszabályváltozás hatásával is számolniuk kell.

A szokásos piaci ár megállapítására irányuló eljárás díja

TAO

A szokásos piaci ár megállapítására irányuló eljárás díja egyoldalú eljárásban nyolcmillió forint, kétoldalú vagy többoldalú eljárásban tizenkettőmillió forint. A díjra részletfizetés vagy fizetési halasztás nem engedélyezhető.

Amnesztia részesedések eladása esetén

TAO

A 2023 novemberében elfogadott adócsomag egy átmeneti "amnesztiát" vezetett be a társasági adó hatálya alá eső cégek számára a tulajdonukban álló részesedésekkel kapcsolatban. 

Adópolitikai célok 2024-ben

TAO

Idén is kitart a kormány a munkát terhelő adók csökkentése mellett, mert a legfontosabb cél, hogy 2024. a növekedés éve legyen a magyar gazdaságban. A kis- és középvállalkozói (kkv) szektor és a családok továbbra is az adórendszer nyertesei maradnak - mondta Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára

Bejelentett részesedésekhez kapcsolódó amnesztia

TAO

A szokásos salátatörvény helyett a globális minimumadóról szóló törvényjavaslatban elrejtve, egy utolsó pillanatos módosító indítvánnyal alapjaiban megváltozott formában (és értelemmel) került elfogadásra az év végén hatályba lépő szabály, amely szépen kihasználható adótervezésre

Áttérés a kisvállalati adózásra a társasági adó alól

TAO

A Tao. tv. hatálya alól kikerülő adózóknak a megszűnésre tekintettel bevallást kell benyújtaniuk, amelyben figyelembe kell venniük a Tao. tv. szerinti korrekciós tételeket. Azon adózók, amelyek január 1-jével térnek át a kisvállalati adóra, május 31-ig kötelesek benyújtani az előző évi ’71 jelű nyomtatványt.

PM: milliós megtakarítást eredményezett a cégeknek a kiva

TAO

Évek óta jelzi a Pénzügyminisztérium, hogy jelentős pénzt spórolhatnak a kisvállalkozások a megfelelő adózási mód megválasztásával. Kiderült, a kisvállalati adó (kiva) jelenlegi alanyai, csak tavaly átlagosan 1,9 millió forint adót spóroltak meg. Mindenképp érdemes tehát néhány percet szánni a Pénzügyminisztérium 2024-es kiva-kalkulátorára

A jövedelem-(nyereség-)minimum szabálya társasági adóban

TAO

Az adózónak minden adóév végén meg kell vizsgálnia, hogy az adózás előtti eredménye vagy az – általános szabályok szerint megállapított – adóalapja közül a nagyobb érték eléri-e a jövedelem-(nyereség-)minimum összegét. Ha igen, akkor az általános szabályok szerint meghatározott adóalapja után állapítja meg adófizetési kötelezettségét, vagy negatív adóalap esetén elhatárolja a veszteségét

Bírságok, jogkövetkezmények elszámolása társasági adóban

TAO

Csökkentő tétel a bírság, az egyéb jogkövetkezmények utólagos mérséklése, elengedése miatt az adóévben elszámolt bevétel, ha azt az adózó a korábbi adóév(ek)ben adózás előtti eredményt növelő tételként figyelembe vette.

Elfogadták a globális minimumadóról szóló törvényt

TAO

A parlament elfogadta a globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókról és ezzel összefüggésben egyes adótörvények módosítását. A jogszabály szerint ezen adókötelezettség alanya a Magyarországon illetőséggel rendelkező csoporttag, amely olyan multinacionális vállalatcsoport vagy nagyméretű belföldi vállalatcsoport tagja, amelynek éves bevétele az adóévet közvetlenül megelőző négy adóév közül legalább kettőben eléri vagy meghaladja a 750 millió eurót

Adózási kockázatok 2024-ben

TAO

A legnagyobb adókockázatot a transzferárazásban látják a döntéshozók, azonban a társasági adó és globális minimumadó bevezetése, valamint az Áfa kezelése is hasonló nehézségeket jelenthet – derül ki az EY Adókonferencia több mint 240 résztvevője körében készített felmérésből.

A csoportos társaságiadó-alanyiság feltételei

TAO

Csoportos társaságiadó-alanyt hozhat létre legalább két adózó meghatározott feltételekkel a Tao. tv. szerint. A csoportos társaságiadó-alany főszabályként a csoportképviselő útján, a csoportazonosító szám alatt teljesíti adókötelezettségeit, és gyakorolja adózói jogait.

Adóváltozások 2024 - törvényjavaslat már az Országgyűlés előtt

TAO

Az Országgyűlés elé terjesztette a kormány az adótörvényeket módosító javaslatot. Jöhet egy új kutatás-fejlesztési támogatás, szigorodnak az energiahatékonysági és a fejlesztési adókedvezmény szabályai, de nő az intenzitásuk; érvényben marad a reklámadó felfüggesztése. További jó hír, hogy érkezhetnek az előre elkészített és kiajánlott áfa bevallás tervezetek is. A változások mellett egy új adónem, a globális minimumadó bevezetésére is fel kell készülniük az érintett vállalatoknak. Az EY szakértői összeállították a legfontosabb változásokat.

Teendők a végelszámolás lezárásakor

TAO

A végelszámolási eljárás végén a záróbeszámolót (a Céginformációs Szolgálathoz), a záró adóbevallásokat és az ezzel együtt „lejáró” határidejű bevallásokat (a NAV-hoz), a törlési kérelmet (a cégbírósághoz) egyszerre kell benyújtani, a beszámoló fordulónapjától számított 60 napos határidőben.

Tao-csoport: most kell dönteni róla

TAO

Számos adminisztratív terhet elkerülhetnek, így nem utolsó sorban a transzferárazási kötelezettséget is megspórolhatják azok a vállalkozások, akik csoportos adóalanyiságot választanak. A probléma csak az, hogy erre az évben egyszer, minden év november 1-je és 20-a között nyílik meg a lehetőség. Márpedig aki lemarad, annak egy újabb évet kell várnia. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalja a tudnivalókat.

Mire érdemes figyelni a K+F-költségek elszámolásakor?

TAO

A K+F-tevékenység helyes meghatározása és számviteli elszámolása mellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy a társasági adón kívül más adónemeket is érinthet a kapcsolódó kedvezmény, mint például az innovációs járulékot és a helyi iparűzési adót.

Veszteségleírás társasági adóban

TAO

Főszabály szerint a korábbi adóévek elhatárolt vesztesége legfeljebb a felhasználása (az adózás előtti eredmény csökkentéseként történő elszámolása) nélkül számított adóévi adóalap 50 százalékáig számolható el az adózás előtti eredmény csökkentéseként.

A közhasznú besorolással nem rendelkező szervezetet megillető kedvezmény

TAO

Ha a közhasznú besorolással nem rendelkező szervezet az adóévi adómentes értékhatárt túllépi, akkor a vállalkozási tevékenység teljes adóalapja után kell adót fizetnie.


Vissza az előző oldalra