Hírek
TAO kategória hírei

Példa a transzferár tervezésre és ellenőrzésre

TAO

A példában szereplő magyar vállalkozás („A” Kft.) szoftverfejlesztéssel foglalkozik, nincs kapcsolt vállalkozása. Fő megrendelője egy német társaság („Z” GmbH), melytől az elmúlt időszakban árbevételének 80-90%-át realizálta.

A tőkekivonási adóról

TAO

A tőkekivonási adó voltaképpen egy adóalap-növelő tétel a Tao. tv. értelmében, bár nem a „klasszikus” adóalap-növelő tételek közé (a Tao. tv. 8. §-ába) került be rendszertanilag.

A K+F tevékenységgel összefüggő fejlesztési adókedvezmény

TAO

Az adóalap-kedvezmények mellett egy olyan adókedvezményt nevesít a Tao. tv., amely a K+F tevékenységre vonatkozik, ez pedig a fejlesztési adókedvezmény egyik jogcíme. Az adózó fejlesztési adókedvezményt vehet igénybe a jelenértéken legalább 100 millió forint értékű alapkutatást, alkalmazott kutatást vagy kísérleti fejlesztést szolgáló beruházás után [Tao. tv. 22/B. § (1) bekezdés e) pont].

A K+F közvetlen költségei

TAO

A K+F tevékenységhez kapcsolódó közvetlen költségként csak olyan költségek vehetők figyelembe, amelyek bizonyítható módon, közvetlenül az adott tevékenységhez kapcsolódnak és megfelelő mutatók alapján a K+F tevékenységre feloszthatók.

A saját tevékenységi körben folytatott K+F fogalma

TAO

Az adózó saját eszközeivel és alkalmazottaival a saját eredményére és kockázatára végzett K+F tevékenység alatt olyan tevékenységeket kell érteni, amelyeket az adózó saját elhatározásából, saját kezdeményezésére végez, és amelyeknek célja például az adózó saját termékeinek, szolgáltatásainak bővítése, megújítása, új eljárások, módszerek bevezetése, az alkalmazott munkafolyamatok egyszerűsítése, korszerűsítése vagy eredményességének javítás

A képzési költségek hatása a társasági adóalapra

TAO

Napjainkban számos fajta képzés elérhető, gondoljunk csak az OKJ-s képzésekre, a nyelvtanfolyamokra, posztgraduális képzésekre, vagy akár egy cég munkavállalói számára szervezett ügyfélkezelési, konfliktuskezelési tréningre. Mit tekintünk egyáltalán képzésnek a Tao. tv. alkalmazásában?

Szakképző iskolai tanulók foglalkoztatása és a társasági adó

TAO

A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény [a továbbiakban: Szkt.] hatálybalépése miatt 2020. január 1-jével módosultak a Tao. tv-nek a szakképzésben közreműködő adózók kedvezményeire vonatkozó szabályai. A módosítások az Szkt. által használt terminológiát vezették át a szakképzésben közreműködő adózónak járó, illetve a sikeres szakmai vizsgát tett szakképző iskolai tanuló továbbfoglalkoztatása esetén járó adóalap-csökkentő tételeken azzal, hogy a kedvezmények tartalmilag csak kis mértékben módosultak.

Itt a NAV útmutatója a transzferár adatbázisok használatához

TAO

Először adott ki konkrét ajánlásokat tartalmazó útmutatót Magyarországon a vállalati szintű adatokat tartalmazó transzferár adatbázisok használatához az Adóhatóság, hívja fel az érintett vállalkozások figyelmét a Mazars.

2023-ra jöhet a globális társasági minimumadó?

TAO

Turbulens időszaknak tekinthető a 2021-es év a nemzetközi adózás területén. Június elején a világ hét vezető ipari hatalma (G7) pénzügyminisztereinek találkozóján megállapodás született egy minimum 15 százalékos globális társasági minimumadó támogatásáról.

A globális minimumadóról egyeztetett az Adó-Tanácskozás

TAO

A globális minimumadóról egyeztetett az adószakma, az Adó-Tanácskozás online ülésén a résztvevők egyetértettek abban, hogy a 15 százalékos minimumadó bevezetése nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió versenyképességét veszélyeztetné - közölte Izer Norbert.

A kkv minősítés csapdái

TAO

Pályázati lehetőségek, vissza nem térítendő támogatások, kedvezményes hitelek, adókedvezmények, adómentességek, csak hogy néhányat említsünk azokból az előnyökből, amelyekért megéri kkv-nak lenni. Sokszor azonban csapdákat rejtő jogszabályok zegzugain keresztül kell végigmennie annak, aki meg akarja tudni magáról, hogy valóban kkv-e.

A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már most is alkalmazható

TAO

A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már alkalmazható, június 10-től ugyanis többféle jövedelem vált adómentessé, és megnőtt az egyetemet támogató cégek adókedvezménye is. Az energiaellátók már az idei évre alkalmazhatják a kedvező veszteség elszámolási szabályokat, és már az idén fehéredhet a kriptopiac is

Több száz milliót hívhatnak le idén a hazai vállalatok kutatás-fejlesztésre

TAO

A rendelkezésre álló adókedvezmények egy jelentős része az üzemi eredményt növeli. Ide tartoznak a vissza nem térítendő készpénztámogatások vagy a csökkentett személyi jellegű ráfordítások. A kedvezmények másik része csökkenti a fizetendő adókulcsokat, mint a K+F költségek dupla levonásának lehetősége a társasági adóból, illetve az egyszeri levonás a helyi iparűzési adóból és az innovációs járulékból.

Bizonyos esetekben meghosszabbodik a koronavírus-járvány miatt a tao-bevallás határideje

TAO

Június 30-ig meghosszabbította a társasági adó (tao) bevallásának határidejét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A NAV május 17-i közleményéből kiderül, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggésben bevezetett halasztás azonban egyáltalán nem automatikus, és nem is terjed ki minden esetre, figyelmeztet a Mazars szakértője. 

Vállalati szintű adatokat tartalmazó nemzetközi üzleti adatbázisok alkalmazása a transzferárazásban

TAO

Bizonyos transzferár-képzési módszereknél az összehasonlító független ügyletek meghatározásához nemzetközi üzleti adatbázisok alkalmazhatóak. Mikor indokolt ez?

Az adózás jövője az Európai Unióban

TAO

Az Európai Bizottság az előző héten hozta nyilvánosságra terveit, melyek többek között egy hatékony, fair és szilárd társasági adórendszer kialakítását célozzák az Európai Unióban. A tervezet rövid és hosszú távú elképzeléseket tartalmaz Európa COVID-19 világjárvány utáni gazdasági felépülését, valamint a megfelelő állami bevételek biztosítását illetően. Ennek egyik fontos eleme egy új, a vállalkozások adózását érintő keretrendszer meghatározása.

Tao bevallás: május 31-ig még lehet az adóból a sportot támogatni

TAO

Május 31-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz a társasági adóbevallást, de mivel a koronavírus-válságban nem lehet szigorú szankciókat társítani a határidő elmulasztásához, ezért a járvány miatt nincs mulasztási bírság, ha június 30-ig beérkezik az igazolási kérelemmel együtt a bevallás és a fizetendő adó is

Az Európai Bizottság hatékonyabb vállalkozási adórendszer bevezetésére tett javaslatot

TAO

Az intézkedések közé tartozik például, hogy az EU-ban működő nagyvállalatoknak közzé kellene tenniük tényleges adókulcsaikat, ez nagyobb átláthatóságot biztosítana. Egyúttal új adókikerülés elleni intézkedéseket is bevezetnének a fedőcégek visszaélésszerű alkalmazásával szembeni fellépés jegyében.

A sportcélú taofelajánláshoz szükséges igazolás

TAO

Az igazolásban szereplő támogatási időszak a jóváhagyott sportfejlesztési program végrehajtásához igazodik, azaz a tárgyév július 1-jétől a következő év június 30-áig tart. Ez azonban nem jelenti azt, hogy maga a támogatási igazolás is csak ebben az időszakban állítható ki.

Újabb állomáshoz érkezett az EU adóelkerülés elleni harca

TAO

Az Európai Unió Parlamentje és az Európai Unió Tanácsa nemrégiben beterjesztette javaslatát egy olyan új uniós jogszabálytervezettel kapcsolatban, amely az egyes országokban megfizetett társasági adóval kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalát írná elő bizonyos vállalkozásoknak és vállalatcsoportoknak. 


Vissza az előző oldalra