Amnesztia részesedések eladása esetén

TAO

Nyomtatás
Forrás: Deloitte | Szerző: Deloitte

Címkék: részesedés


A 2023 novemberében elfogadott adócsomag egy átmeneti "amnesztiát" vezetett be a társasági adó hatálya alá eső cégek számára a tulajdonukban álló részesedésekkel kapcsolatban. 

Már régóta lehetőség van arra, hogy a részesedés megszerzésének időpontjában történő adóhatósági bejelentés esetén – néhány további feltétel teljesülését követően – egy későbbi értékesítésnél a társaság mentesíthesse az értékesítésen elért árfolyamnyereséget. Ezzel a lehetőséggel azonban nem feltétlenül élt minden cég korábban, előfordult, hogy kifutott a bejelentésre előírt határidőből, de olyan társaságok is vannak, amelyek még a szabály hatálybalépését megelőzően szerezték a részesedést, ezért lehetőségük sem volt korábbi bejelentésre. 

A 2023-as adócsomag amnesztia-rendelkezései lehetőséget adnak az ilyen korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentésére, amelyet a 2023. adóévi adóbevallásukban tehetnek meg a cégek egy kedvező mértékű adókötelezettség egyidejű megfizetésével. 

A részesedéseken elért árfolyamnyereség későbbi adómentességéhez a lehetőséggel élő társaságoknak egy mostani hipotetikus piaci értékesítést feltételezve elérhető nyereség 20%-a után be kell vallaniuk és meg is kell fizetniük a társasági adót a 2023. évi adóbevallásuk benyújtásakor. Ebben az esetben minden későbbi árfolyamnyereség, amelyet ténylegesen realizál a társaság a részesedés értékesítésén a jövőben, adómentes lehet. Annak érdekében, hogy ne lehessen visszaélésre használni az amnesztia-szabályt, az adóköteles látens nyereség összegét független szakértői értékeléssel kell alátámasztani a kedvezőbb adófizetéshez. „Az emiatt esetlegesen fizetendő adókötelezettség mellett is érdemes megfontolni a bejelentést, hiszen egy jövőbeli értékesítés vagy csoporton belüli átstrukturálás esetén adókötelessé váló eddig felhalmozott hozamra a várható 9%-os adóteher helyett most mindössze 1,8%-os adókulccsal kell az adót megfizetni. Ez a megtakarítás még magasabb lehet, ha hosszabb távon tartják a részesedést és a cég további értéknövekedésre számít, mivel ez a további értéknövekmény teljes adómentességet élvez a jövőben” – hangsúlyozta Kocsis Gabriella, a Deloitte adóosztályának igazgatója. 

A már bejelentett részedésekhez kapcsolódóan egy tisztázó rendelkezést tartalmaz az adócsomag, amely egyértelműsíti, hogy az adómentesség feltételéül szabott minimum egy éves tartási időszak előtt részben értékesített részesedésből megmaradó részre továbbra is alkalmazható a mentesítés annak későbbi eladásakor. „Az eddigi gyakorlat sajnos nem volt egységes, és bizonyos esetekben ilyenkor a fennmaradó részre is elveszítette a társaság a mentességet. A módosítás számos társaságnak megnyugtató és tiszta helyzetet teremt a bejelentett részesedéseik adókezelésével kapcsolatban.” – egészítette ki Kóka Gábor, a Deloitte adóosztályának partnere.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra