Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

5% adókulcs használata - egyedi könyvek


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ControlandFinance 2018-09-24 13:00:01

Tisztelt Szakértő!
Egy ÁFA körös vállalkozás egyedi könyvkészítési tevékenységet folytat.
(Az Áfa tv. 82. § (2) bekezdése értelmében a tv. 3. számú mellékletben felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka.

A 3. számú melléklet I. rész alapján 5 százalékos adómértékkel adózik a könyv (4901; 4903). Befolyásol-e valamit a VTSZ szám meghatározásában, és ehhez kapcsolódó ÁFA kulcs meghatározásában, hogy olyan egyedi könyveket készít a vállalkozás (max 1-2 darabot megrendelésenként), amely nem nevezhető sorozatgyártásnak?

NAV-val van lehetőség ezt valamilyen formában tisztázni?

Köszönöm előre is a választ!
Üdv

Péter

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2018-09-25 08:29:44

A Vtsz 4901 magyarázata szerint: „A könyvek és füzetek lényege, hogy valamilyen szöveget tartalmaznak, bármilyen nyelven vagy bármilyen betűvel nyomtatva, ideértve a Braille-betűket és a gyorsírást is. Mindenfajta irodalmi mű, műszaki ismertető és tudományos könyv, tankönyv (beleértve a munkafüzeteket is), magyarázó szöveggel vagy anélkül, amely kérdéseket vagy gyakorlatokat tartalmaz (általában kihagyott hellyel a kézírásos válaszok számára), segédkönyv, mint pl. a szótár, enciklopédia és címjegyzék (pl. távbeszélő névsor beleértve a szaknévsort is); múzeumi és nyilvános könyvtári katalógus (az üzleti katalógusok kivételével); liturgikus könyv, mint pl. az imakönyv, egyházi képeskönyv (a kottás énekes-könyvek azonban a 4904 vtsz alá tartoznak); gyermekkönyv (a képeskönyv, a színező- és kifestőkönyv kivételével: 4903 vtsz). Ezek a könyvek lehetnek bekötve (papírba, puha vagy kemény fedéllel) egy vagy több kötetben, lehetnek azonban teljes művek vagy annak csupán egy részét képező bekötésre váró nyomtatott ívekben.
Porvédőtokok, kapcsok, könyvjelzők és egyéb kisebb tartozékok a könyvvel együtt szállítva úgy tekintendők, mint a könyv részei.”
Tehát lényegében ha papírra van nyomva, akkor könyv - és 5%

Szakértői hozzászólás

ControlandFinance 2018-09-25 10:20:52

Köszönöm a választ!
Végül kaptam egy olyan információt, hogy a nyomdák a legtöbb esetben akkor számlázzák 5%-al a kinyomtatott anyagot, ha az szerepel az Országos Széchényi Könyvtár által nyilvántartott könyvek között, és ISBN számot kap a könyv. Így valószínűleg ha már hivatalosan is könyvnek van nevezve a termék, kevesebb az esélye hogy átminősíti a NAV egy ellenőrzés során (szerintem).



Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra