Lapszámok
2024 / 02

Tartalomjegyzék

2024 / 02 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

NAV: elindult az elektronikus áfarendszer ● Jön az e-nyugta: új időszámítás kezdődik a pénztárgépek életében

Tovább a cikkhez

Hogyan növelhetik a könyvelők bevételeiket, szélesíthetik szolgáltatásaik körét? 4

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete 2023. őszén Adótervezők Klubja címen új rendezvénysorozatot indított. A havonta megrendezésre kerülő találkozók keretében a résztvevők aktuális számviteli- és adózási lehetőségeket mutatnak be egymásnak, megosztják egymással legfrissebb tapasztalataikat, valamint a szakmát – annak gyakorlóit – érintő fontos kihívásokat tekintenek át, közösen keresnek megoldásokat ezekre. Jelen írásunkban a 2023. december 7-i találkozó utolsó blokkjában elhangzottakat foglaljuk össze azzal a céllal, hogy ne csak a rendezvény résztvevői, de az Önadózó olvasói is ötleteket meríthessenek a résztvevők hozzászólásaiból.

Tovább a cikkhez

ÁFA

Influenszerek áfa kötelezettsége 8

Az adóalanyiság kérdése ● Alanyi adómentesség választása ● Eljárás külföldi megbízó esetén ● Számlakiállítás ●  A teljesítési időpont meghatározása ● Költségek és adólevonás ●  A magáncélú és üzleti célú beszerzés elhatárolása

Tovább a cikkhez

TAO

Társasági adó helyett kisvállalati adó - Vajon megéri az áttérés 10

Írásunkban az adóalanyiság objektív feltételeinek ismertetése mellett néhány olyan szubjektív szempontot is igyekszünk bemutatni, amelyeket a választás során célszerű átgondolni. 

Tovább a cikkhez

A 2024-től alkalmazandó globális minimumadó szabályozás: nemzetközi kitekintés és hazai vonatkozások 15

A Magyar Közlöny 2023. november 30-.i számában kihirdetésre került a globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókról és ezzel összefüggésben egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LXXXIV. törvény, amely a kapcsolódó uniós irányelvet ülteti át a hazai gyakorlatba. A globális minimumadó szabályozás a 750 millió eurós bevételi küszöbhatárral rendelkező vállalatcsoportokat célozza, és azt kívánja elérni, hogy az érintett vállalatcsoportok legalább 15%-os adóterhet fizessenek meg ténylegesen minden olyan országban, ahol tevékenységet végeznek. A szabályok Magyarországon 2024-től kerülnek alkalmazásra.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A globális minimumadó kapcsolata a számviteli törvénnyel 22

A halasztott adó koncepciója ● A halasztott adó megállapítása ● Számviteli elszámolás ● Példa a halasztott adó számítására és elszámolására

Tovább a cikkhez

KKV IFRS - Beszámolási időszak vége utáni események megjelenítése a kis- és középvállalkozások pénzügyi kimutatásaiban 26

A KKV IFRS 32. szakasza azon gazdasági események elszámolására és a pénzügyi kimutatásban történő megjelenítésére összpontosít, amelyek a beszámolási időszak vége és a pénzügyi kimutatások kiadásra/közzétételre való engedélyezésének dátuma között következnek be. A cikk bemutatja a témát, a szakasz előírásait magyarázó megjegyzésekkel és példákkal illusztrálja, értelmezi a módosító és nem módosító események számviteli kezelését, illetve számba veszi a gazdálkodó közzétételi kötelezettségeit.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Változások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátási területén 2024-ben 31

Már évek óta úgy lépünk át az előző évből a következőbe, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátási területén is, jogszabály módosítások sokaságával találkozunk az új év első napjaiban. Nem történt ez az idén sem másképp. Egy csokorba foglaltuk azon módosításokat, amelyek a mindennapos feladatellátás során ismernünk kell. Jelentős változás a 2024. január 1-jétől az egészségbiztosítás pénzbeli ellátások, beleértve a méltányosságból kérelmezhető pénzbeli ellátások, a baleseti táppénz iránti kérelmek benyújtására rendszeresített nyomtatványok lecserélése, a nyomtatványok keretprogramjának ÁNYK-ról SZÜF-re történő áttérése. Ezen nagymérvű módosítás mellett, kisebb pontosító módosításokat is tartalmazza e témában cikkünk.

Tovább a cikkhez

A társadalombiztosítási, adóügyi és munkaügyi iratok megőrzésének szabályai 36

Cikkünkben felhívjuk a figyelmet a foglalkoztatás során keletkező dokumentumok megőrzésére vonatkozó változásra, és röviden ismertetjük a társadalombiztosítási, adóügyi és munkaügyi iratokra vonatkozó előírásokat

Tovább a cikkhez

A szocho adókedvezmény változásai a duális képzés kapcsán 41

A szocho adókedvezmény a duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatással érintett napokon a képzési program által igazoltan duális képzéssel töltött idő arányában vehető igénybe 2023 augusztus 1-jétől. Ennek legfontosabb tudnivalóit vesszük most górcső alá írásunkban.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Helyi iparűzési adó változások 2023-2024 49

Jelen írásunkban a 2024. évben alkalmazandó helyi iparűzési adó szabályokat ismertetjük. A normaszöveg magyarázatával, értelmezésével és néhány példa beépítésén keresztül kívánjuk a jogalkalmazást segíteni.

Tovább a cikkhez

Illetékek, gépjárműadó, reklámadó és közművezetékek adója szabályinak 2023-2024. évi változásai 53

Jelen írásunkban a 2023. év közben hatályba lépett, illetve a 2024. év során hatályosuló illetékek, gépjárműadó, reklámadó és közművezetékek adója törvényi szabályainak módosításait ismertetjük. A normaszövegek magyarázatával kívánjuk a napi jogalkalmazást segíteni.

Tovább a cikkhez

ART

Az adóbevallási gyakoriságról 60

A magyar adóbevételek több, mint 90%-a az önadózáson alapul, melynek egyik mozzanata az adóbevallás, így fontos azt ismerni, hogy az adózóknak milyen gyakran kell teljesíteniük ezen adókötelezettséget.

Tovább a cikkhez

2024 / 02 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.