Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

A digitális platformüzemeltetők új kötelezettségei (NAV T201 bej. köt. a platform üz.-i minőségről, adatszolgáltatások)


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Horváth József 2023-08-25 11:01:45

Tisztelt Szakértő!
Tárgy: A digitális platformüzemeltetők új kötelezettségei (NAV T201 bejelentési köt. a platform üzemeltetői minőségről, adatszolgáltatások)
A 2013. évi XXXVII. számú, az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló törvény (továbbiakban tv) több feladatot ró a platformüzemeltetőkre (pl. tv. 21/D. § szerinti bejelentési kötelezettség).

A tv. 5 melléklet 1 pontja alapján:
1.. Platform: minden, a felhasználók számára hozzáférhető szoftver (honlapok és azok részei is) és alkalmazás (beleértve a mobilalkalmazásokat), amely lehetővé teszi az Értékesítők számára a többi felhasználóval történő kapcsolatfelvételt valamely Érintett tevékenység közvetlen vagy közvetett, a felhasználók számára történő elvégzése céljából. Idetartozik az Érintett tevékenység Ellenértékének beszedésére és kifizetésére irányuló bármilyen megoldás is.
A tv. 5 melléklet 2 pontja alapján:
2. Platformüzemeltető: az a Szervezet, amely az adott Platform vagy annak egy részének az Értékesítők rendelkezésére bocsátása céljából szerződést köt az Értékesítőkkel.


Két webshopon értékesítő ügyfelünk van.
1) Az egyik ügyfelünk bérli a webshop sablont azt maga tölti meg tartalommal, majd azon értékesíti termékeit saját ügyfeleinek. A Webshop a webshop üzemeltetőnek havidíjat fizet.
Álláspontom szerint az ügyfelünk a tv definíciója alapján „Értékesítőnek minősül, így ő semmiképp nem minősül Platformüzemeltetőnek, ezért rá a platformüzemeltetőkre vonatkozó új feladatok nem vonatkozhatnak.

Kérem válaszát, az álláspontom helyes-e?

2) A következő már nem ennyire egyértelmű. Ez a másik ügyfelünk 4 éve informatikai céggel maga készíttette el a webshopját, a webshop a saját tulajdonát képezi. Itt nincs időszakos díjfizetési kötelezettség, csak akkor kell fizetnie, ha valami új fejlesztést szeretne betenni a rendszerbe, és annak a fejlesztése fizet díját fizeti meg. A webshopon bonyolítja le saját webshopáruháza értékesítését, de más „értékesítő részére a webshop használatát nem engedi át.
Véleményem szerint az ügyfelünk a törvény definíciója alapján szintén „Értékesítőnek minősül, de semmiképpen nem minősül Platformüzemeltetőnek, mivel más Értékesítő részére nem bocsájtja rendelkezésére értékesítés céljára a saját tulajdonú webshopot, azon csak maga értékesít, nincs „alatta” további a webshopját használó értékesítő lánc.
Ezért értelmezésem szerint ő sem platformüzemeltető, és ezért rá sem vonatkoznak a platformüzemeltetőkre vonatkozó új kötelezettségek és feladatok.

Kérem válaszát, az álláspontom helyes-e?

Tisztelettel:
József

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-08-26 16:56:28

Kedves József,
1. Véleményem [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra