Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

A munkavállaló nem jelenik meg munkavégzésre


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

marti 2017-07-18 11:48:12

Tisztelt Szakértő!

Egy munkavállaló 2017.06.30-án munkát végzett, a június havi munkabérét átvette, majd a következő munkanapon már nem jelent meg munkavégzésre.
Azóta nem elérhető.
Ebben az esetben a 2017.07.03-tól, mai napig hogyan kell elszámolni a bérét? Munkát nem végzett, szabadságot nem kért, a munkáltató sem adta ki a szabadságot (tehát nem emiatt van távol), keresőképtelenséget nem igazolt.
Javasoltam, hogy írásban szólítsuk fel a távollét igazolására, de a munkáltató személyesen akarja felkeresni és megbeszélni, hogy közös megegyezéssel szüntessék meg a munkaviszonyt.
Amennyiben nem az derül ki, hogy keresőképtelen, el kell számolni és ki kell fizetni a munkabérét arra az időre, amikor nem végzett munkát vagy igazolatlan távollétként nyilvántartani, bejelenteni a biztosítás szünetelését?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-07-18 17:51:07

Márti,
Mivel addig, amíg a munkáltató nem győződött meg arról, hogy nem-e olyan keresőképtelenség az oka a dolgozó távollétének, amely esetlegesen megakadályozza a törvény által előírt tájékoztatási kötelezettségének teljesítésében, addig szabályosan nem tudja azonnali hatállyal megszüntetni a munkaviszonyt. Ilyen esetben azt tanácsos tenni egy jogellenes felmondás elkerülése érdekében, hogy tértivevénnyel kiküld egy levelet a munkáltató a munkavállaló által leadott tartózkodási helyére, amelyben közli, hogy a magatartását a munkaviszony dolgozó általi megszüntetésnek tekinti. A távollét a munkavállaló ellenkező bizonyításáig igazolatlan távollétnek minősül, melyre semmiféle fizetés nem jár.
papattila

Szakértői hozzászólás

marti 2017-07-19 06:40:17

Köszönöm a válaszát!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra