Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Adószámos magánszemély szja, eho


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csodacsibe75 2017-04-23 07:20:04

Tisztelt Szakértő!
Ha egy adószámos magánszemély (kézzel készített díszeit árulja néha piacon) az ehhez kapcsolódó jövedelme megállapításánál az előző évi ehot nem számolta el költségként (tételes költségelszámolást választott) akkor alkalmazhatja az szja és az eho vonatkozásában is a 78%-os szabályt? Ezen jövedelmét az szja bevallás 15-ös sorában kell szerepeltetnie? Ha elszámolta volna, akkor nem alkalmazhatja? Azaz eldöntheti, hogy számára melyik a kedvezőbb? Vagy rosszul értelmezem a törvényt? (Volt még 2 helyről munkabére is, de ezek gondolom az ilyen típusú jövedelmét nem befolyásolják.)
Válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-04-23 08:19:02

Jó a sejtése: a törvény nem úgy fogalmaz, hogy elszámolta-e vagy sem, hanem elszámolható vagy sem, azaz mivel az Szja tv. 3.sz.mell.I.10. alapján a megfizetett 27%-os eho költségként elszámolható, így a 78%-os szabály nem alkalmazható, függetlenül attól, hogy a magánszemély élt-e ezzel a lehetőségével vagy sem.
papattila

Szakértői hozzászólás

csodacsibe75 2017-04-23 08:31:12

Ez azt jelenti, hogy nem a bevallás 15. hanem a 14. sorában kell feltüntetni a bevételt és a költséget? Az eho vonatkozásában sem alkalmazható a 78%-os szabály?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-04-25 06:05:19

Igen, én így gondolom.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra