Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

ÁFA alanyi mentesség


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kavics69 2021-11-26 10:09:19

Üdvözlöm!
2021.01.01-től egy magánszemély ingatlanját bérbeadta 150eFt/hó összegben. 2021.03.01-től KATA-s egyéni vállalkozó lett, ekkor bejelentette a NAV felé az ingatlan bérbeadást, mint nem EV. Egyéni vállalkozóként év végéig kb. 9MFt árbevétel várható, a bérbeadásból származó bevétele 150e x 12=1.800eFt. A kérdésem az ÁFA alanyi ment a következő: A tárgyévben összeadódnak a bevételek, a KATA törtidőszak, azonban a bérbeadás teljes év, ebben az esetben 2021.évre vonatkozóan helyesen értelmezzük, hogy nem lépte át az alanyi mentesség határát? KATA jövedelem a törtidőszak keretén belül van, a bérbeadással együtt pedig 12MFt a határ? Remélem érthetően sikerült a kérdést leírnom.
Köszönöm előre is a válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-11-27 12:39:06

Tökéletesen érthető a megfogalmazása. A kérdés az, hogy amíg nem volt adószáma (azaz az adóazonosító jelével adott bérbe), értelmezhető-e az alanyi mentesség keretösszege? Véleményem szerint az áfa alanyiság az adószám hiányában is fennáll (Áfa tv. 6.§). Következésképp az említett magánszemély 2021.évi keretösszege 12 millió, melybe beleszámítandó az adóazonosító jel alatt megszerzett bérleti díj bevétel is.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra