Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Áfa megítélése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

DIAMOND08 2020-01-26 14:16:51

Tisztelt Szakértő!
Franciaországi adóalany gyártótól (A) , de a Hollandiában lévő egységükből kerül egy gép a Magyarországi megrendelőhöz (B) - aki szintén adóalany - az eladó szállítási rendelkezése alapján. Ezt megrendelő Magyarországon belül továbbértékesíti - szintén adóalanynak (C)- műszaki átadással (tehát kicsomagolja), de árréssel. Ennél az esetnél hogy viselkedik az áfa? Alkalmazható-e a különbözeti áfa?
Mi van akkor, ha szintén ugyan ez a megrendelés (A-tól megrendeli B) működik, de egy másik, közösségi partnernek (D) - aki adóalany - történik a szállítás. Ekkor hogy néz ki az áfa? Milyen számlát állíthat ki (D-nek) a megrendelő Magyar partner (B), illetve milyen számlát kap A-tól?
Mi a helyzet akkor, ha D nem közösségi partner, hanem egy közösségen kivüli (E) partner?
Ez úgy gondolom, hogy a láncügylet alá tartozó kérdés, de a különbözeti áfa (árrésre jutó) alkalmazhatósága az ebben az esetben is választható-e vagy sem?
Köszönöm segítségét.
Erzsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-27 14:59:57

Kedves Erzsi,
- Nem alkalmazhatók a viszonteladói különös szabályok, közösségi termékbeszerzésként lesz adóköteles "B"-nél, majd egy normál belföldi ügylet 27%-os áfa-val "C" részére történő értékesítés során.
- Egy láncügylet jön létre, ezen belül akár háromszögügylet is lehet. A számlázás menetét az dönti el, hogy ki fuvaroztat.
- Ha "D" nem közösségi partner, akkor szintén láncügylet jön létre, de nem alkalmazható a háromszögügylet egyszerűsítési szabálya.
- Egyik esetben sem jöhet szóba a viszonteladói különös szabályok alkalmazhatósága.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra