Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Alanyi mentes közösségi ügylet


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

sárkánycsibe 2018-02-02 21:41:08

Tisztelt Szakértő!
Alanyi mentes ev 2017-es számlái között felleltem 2 db eu-ba történő teljesítést. Közösségi adószáma nem volt az ev-nek, azt most kértem meg.
Az egyik szolgáltatás nyújtása volt, az eu vevő nem adott meg közösségi adószámot, valószínűleg van neki, de nem tudunk róla.
A másik termék értékesítés, itt szerepel a vevő közösségi adószáma.
Egyik bevétellel sem lépi át az adómentességi határt.
Jól gondolom, hogy a szolgáltatást kellene bevallania 1765 és A60-on, de így hogy nincs közösségi adószám, hogy lehet ezt megoldani?
És a termékértékesítést pedig nem?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-02-03 18:29:01

Szolgáltatás: szabályosan közösségi adószámok kellettek volna, az adómentesség okaként pedig a közösségi szolgáltatást kellett volna feltüntetni, mely után az áfa-t a megrendelőnek kellett volna elszámolni a saját tagállamában. Mivel azonban a partnere is béna volt, így nem lesz kontroll adat, mivel ő sem közösségiként kezelte. Szerintem hagyni kellene a csudába az egészet, mert A60-ast csak a vevő közösségi adószámával tudna készíteni. Egyébiránt megjegyzendő, hogy a külföldön teljesülő szolgáltatások nem számítanak bele az alanyi mentesség keretösszegébe.
Termékértékesítés: ez veszélyesebb, mert a partner vélhetően (helyesen)közösségiként kezelte, adatszolgáltat és kibukhat a hiba. Pótlólag be kell vallani 65-ös és A60-as nyomtatványokon. Ez beleszámít az alanyi mentesség 8milliós keretösszegébe.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra