Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Átalányadó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Heniagi 2021-09-07 14:50:46

Vállalkozó átalányadózást választott 2021.08.01-tól, a korábbi KATA-s adózás helyett. Kérdésem, hogy az egész éves átalány keretet figyelembe veheti-e, vagy arányosítani kell-e augusztustól-decemberig lévő időszakra? A keret figyelembe vételénél, a kiszámlázott összeget kell-e figyelembe venni, vagy a ténylegesen befolyt bevételt? Bevételi kerethatár túllépés esetén, akkor 2021.08.01.-től az SZJA-ban, tételes költség elszámoló lesz, ebben az esetben a korábban az átalányadó alap után megfizetett járulék, önrevíziózásra kerülhet-e, a garantált bérminimum alapján?

Köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-09-09 05:05:25

Évközi kezdés esetén arányosítani kell az átalányadós keretösszeget. Az szja-ban a pénzforgalmi szemlélet a meghatározó, így a pénzügyileg rendezett bevételt kell figyelembe venni a keretösszeg esetleges átlépésénél. Ha a keretösszeget meghaladta, akkor az egész adóévre tételes adózást kell alkalmaznia. A járulékbevallások önellenőrzéssel helyesbítendők, a minimálbér/garantált bér alapján.
papattila

Szakértői hozzászólás

csizmadia-z 2021-09-15 21:16:06

Tisztelt Heniagi és Attila!
én kérdeztem ugyanezt korábban, és a navnak is írtam, az alábbi választ kaptam, lényeget ideteszem:

Nincs helye önellenőrzésnek, ha az adózó a törvényben megengedett választási lehetőséggel jogszerűen élt, és ezt az önellenőrzéssel változtatná meg!
Az önellenőrzés tehát kizárólag az Art.-ban meghatározott esetekben lehetséges. Ha Ön átalányadózó egyéni vállalkozóként a levelében leírtak szerint a jogszabálynak megfelelően állapította meg és vallotta be átalányban megállapított jövedelme után járulékalapját és járulékait, ezért ezen időszakra nem jogosult a 2158-as bevallások önellenőrzését benyújtani, függetlenül attól, hogy az Szja tv. a fentebb részletezett rendelkezései alapján a vállalkozó jövedelem szerinti adózás alá vonja az adóév egészében elért vállalkozói bevételeit.
Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.
Tisztelettel:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi Irányítás
Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-09-17 09:57:50

Kedves Márti,
Ezer köszönet az értékes infóért, megint okosabb lettem a lépésnyivel...
pattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra