Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Átalányadós szja GYET mellett járulékfizetése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Vol-Per Bt. 2021-09-03 14:24:35

Tisztelt Papp Attila!

Ügyfelem GYET -en van 4 gyermekes anyuka, emellett egyéni vállalkozó 07.31-ig kata-s 08.01-től átalányadós. Kérdésem az lenne, hogy hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettsége az átalányadós időszakban, ha pld egyáltalán nincs bevétele, illetve ha van bevétele. Az átalányadóban a 60/40 megosztást kell alkalmaznia a jövedelem megállapítása során. A NAV-tól egyszer azt a választ kaptam, hogy mentesül a járulékfizetés alól, egyszer pedig azt, hogy fizetnie kell a minimálbér után ha a bevétele nem éri el, illetve az átalányadó szabályainak megfelelően a bevétel 60%-a után 15% szja, 18,5% TB járulék és 15,5 szociális hj adó. Ha nem éri el a 60% a minimálbért akkor az szja a bevétel 60%-a után a tb járulék a min.bér-gar.bérminimum 100%-os alapja után, a szochpo pedig a min.bér-gar.bérminimum 112,5%-a után fizetendő. Mivel a hölgy 4 gyermekes anyuka szja-t emiatt illetve a 4 gyermekes anyák szja kedvezménye miatt nem fizet. Én úgy tudom, hogy GYET mellett akkor kell járulékot fizetnie ha van tényleges jövedelem kivét, és akkor is az átalányadós megosztásnak megfelelően (60/40) kivett jövedelem után kell fizetni mindent. Tehát ha 100.000,- Ft folyik be, akkor 60.000,- Ft után kell szja-t, tb járulékot és szochót fizetni. Ha tárgyhóban nincs számlázott illetve befolyt bevétel, akkor jelen esetben 0-ás 58-as bevallást kell adni. Köszönöm a segítséget. Pereg Jánosné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-09-06 12:12:51

Kedves Pereg Jánosné,
A Tbj. 40.§ (2)b) alapján a GYET-en lévő anyuka mentesül a minimálbér kötelező járulékai alól, azaz csak az adott hónap számított jövedelme után kell járulékot, szocho-t fizetnie (és természetesen szja-t).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra