Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Áttérés KATA alá


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Timi34 2013-12-17 15:46:23

Azt nem látom világosan, hogy főállású egyéni vállalkozóként áttérhetek-e a KATA hatálya alá, ha nem vállalkozóként, hanem magánszemélyként van ingatlan bérbeadásból származó jövedelmem. Erre a tevékenységre nincs adószámom, mert az ingatlan másik tulajdonosának van.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2013-12-17 17:34:12

Ha az 53-as szja bevallásában (abban az évben, amikor katás szeretne lenni)szerepel ingatlan bérbeadásból származó jövedelme, függetlenül attól, hogy azt egyéni vállalkozóként vagy adószámos magánszemélyként szerzi meg, teljesül az Katv.4.§ (4) bekezdésében foglalt kizáró ok, azaz nem lehet katás.
papati

Szakértői hozzászólás

duromarta 2013-12-18 05:39:49

2013.02.26-i dátummal van a NAV honlapján egy tájékoztatás miszerint egyéni vállalkozás esetén az ingatlan bérbeadás magánszemélyként is végezhető, amennyiben erre való szándékát az adóhatósághoz bejelenti. Esetükben a magánszemélyként végzett bérbeadás nem kizáró ok az adózási mód választásakor, ha a választás évében a bérbeadásból származó bevételt már magánszemélyként, az önálló tevékenység rendelkezései szerint veszi figyelembe.
Ez azt jelentheti, ha KATA alatt lesz magánszemélyként bérbeadó akkor oké, de ha már magánszemélyként bérbeadó akkor nem lehet KATA-s? Melyik van előbb ennek van jelentősége?
Márti

Felhasználói hozzászólás

Timi34 2013-12-18 08:47:42

Köszönöm a választ. Ha jól tudom, akkor a közös tulajdonban lévő ingatlan bérbeadásából jövedelmet akkor is meg kell osztani a tulajdonostársak között, ha a bérleti díjat év közben csak az egyik tulajdonos kapja. Esetemben megoldás lenne, ha ezt nem kellene megtenni, mert a másik tulajdonosnak van adószáma az említett ingatlan bérbeadásával kapcsolatban, s akkor kizárólag az ő jövedelme lenne az ingatlanbérbadásból származó jövedelem.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2013-12-18 14:18:45

Timi,
Csak akkor kell megosztani, ha a tulajdonostársak másképp nem döntenek. Azaz lehetőség van arra, hogy a nem katás tulajdonos vallja be az egész bérbeadói jövedelmet.
Márti,
Légyszi add már meg, hogy pontosan hol találom meg az általad hivatkozott NAV-os tájékoztatót.
papati

Szakértői hozzászólás

Timi34 2013-12-18 15:21:59

Köszönöm a válaszokat, ez a tájékoztató engem is érdekel.

Felhasználói hozzászólás

duromarta 2013-12-18 16:24:40

Attila!
A NAV honlapján a "keresés"-be beírom, hogy A kisadózó vállalkozás és az ingatlan bérbeadás.
Felhoz három találatot és a második az amit írtam.
Márti

Felhasználói hozzászólás

duromarta 2013-12-18 16:56:40

Én azt nem tudom, hogy az Áfa.tv.5.§.2.pontja vonatkozik-e ilyen esetre?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2013-12-18 17:51:02

Márti,
Köszönöm, megtaláltam. Ennek alapján a kérdésbeli esetben lehet választani a katát, mivel nem vállalkozóként szerezte az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmét. A Katv. szövegéből szerintem nem ez vezethető le, de természetesen a Tájékoztató a mérvadó. Az 5.§-nak annyiban van jelentősége, melyet az Szja tv. 4.§ (6) bekezdésében foglaltak is megerősítenek, hogy ha a felek úgy döntenek, akkor egyetlen tulajdonostárs is eleget tehet a bevétel adózásának.
Megértéseteket kérem a helytelen tájékoztatásért.
papati

Szakértői hozzászólás

duromarta 2013-12-18 18:07:43

Engem az áfa.tv.5.§-a azért zavar meg, mert ha nem házastársak közös tulajdonáról van szó, hanem pl. testvérekről akkor kijelölt képviselő kell, egyenlő tulajdoni hányad esetén az adóhatóság nevezi ki???

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2013-12-18 22:02:45

Márti,
A törvényhely csak arra az esetre ad iránymutatást, ha a tulajdonostársak nem tudnak megegyezni, egyébként úgy adózzák le, ahogy megegyeznek, ez lehet egy tulajdonos is, de meg is oszthatják. Ez nem olyan rémes előírás, csak Te látod annak.
papati

Szakértői hozzászólás

Összesen: 10 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése


Vissza az előző oldalra