Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Automata Felügyeleti Egység


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

abelne 2017-07-31 10:40:37

Ügyfelem kávégépeket üzemeltet, melyhez Automata Felügyeleti Egység beszerzésére kötelezett. A törvény még nem jelent meg. A Magyar Postán kellene regisztrálni, és szerződést kötni a szolgáltatásra. Mivel több gépről van szó, és amennyiben erre támogatást nem kap, teljesen ellehetetlenülne a működése, ügyfelem csődbe menne..
Van-e arra mód, hogy kávéautomatát üzemeltessen kihelyezve munkahelyekre úgy, hogy az automata nem pénzzel üzemel, hanem zsetont értékesít, melyet nyugtával, vagy pénztárgéppel értékesítenek a munkahelyi dolgozóknak.Ezáltal a nyugtaadási törvénynek eleget tesz, az italautomata
semmilyen pénzt nem fogad el . Hasonló módon már működnek automaták pl. benzinkúton.Ezeket az automatákat nem kellett regisztrálni az ART vonatkozó paragrafusa szerint. Itt van kezelő személyzet.
Ügyfelem szeretne kihelyezett gépeket zsetonos rendszerűre átállítani,
lehetséges-e a AFE nélkül.
Szíves válaszát megköszönöm: Ábelné

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2017-08-01 11:29:27

Ez súlyosabb kérdés, nem biztos, hogy e fórumon megnyugtatóan megválaszolható. Az Art. 22/D.§-a így határozza meg a fogalmat: élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automata berendezés (a továbbiakban: automataberendezés). Ennyi. A 31/2016. (IX. 2.) NGM rendelet 3.§ 1. pontja a pedig ezt a fogalmat tartalmazza: "1. automata: a jogszabályi kötelezettségen alapuló - 1. mellékletben meghatározott műszaki követelményekkel rendelkező - az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automaták," Az 1. melléklet elég részletes műszaki követelményeket ír elő: pl. az értékesítési adatok rögzítését. Az én jogászi értelmezésem szerint a nem pénzzel, hanem a zsetonnal működő automata nem felel meg az Art-beni automata fogalomnak - mert ehhez kell a kezelőszemélyzet, aki a zsetont értékesíti - és az NGM rendeletben írt fogalomnak sem. De a kérdés megnyugtató megválaszolása hivatalos NAV állásfoglalást kívánna.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra