Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Ázsiós tőkeemelés végelszámolás alatt


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2022-01-14 09:16:24

Kedves Attila,

Ha egy végelszámolás alatt lévő cég beapportálná a tagi kölcsönét, azt tudom, hogy a NAV nem fogadná el, mert azt mondaná, hogy csak az illeték fizetés elkerülése a cél. De mivel a cégben nincs annyi pénz, hogy az illetéket kifizessék a tagi kölcsön elengedésekor, újabb tagi kölcsönt kellene betenni, azt is elengedni és egy ördögi kör alakulna ki. Volna egy alternatíva, miszerint ázsiós tőkeemelést végezne a cég, hogy legalább az illetékre fussa belőle, majd elengedné a tagi kölcsönt. Itt ugye az eredeti tagi kölcsönt nem tüntetnénk el, csupán elkerülnénk annak növekedését.

A kérdés, hogy ez is adóelkerülésnek számítana-e? Vagy ez a NAV részéről elfogadható lenne?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-01-14 18:10:25

Kedves Ceasar,
- Szerintem nem szükségszerű az ördögi kör kialakulása, egyszerűen annyi tagi kölcsönt kell betenni, ami az összes tagi kölcsön elengedésének adó- és illetékterhét kifutja.
- Tartok tőle, hogy az ázsiós tőkeemelésnek ugyanaz az eszmefuttatás lenne az adójogi gátja, mint a sima apportálásnak. A tőkeemelés - a NAV által is megerősítetten- egyszerűen összeegyeztethetetlen a megszűnéssel.
pattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra