Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Baleseti táppénz utáni ellátás, szabadság kiadás, munkaszerződés módosítás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

marti 2020-09-20 11:40:39

Tisztelt Szakértő!

Szeretném a segítségét kérni az alábbi kérdésben:
A munkavállaló 2018.09.18-ától baleseti táppénzben részesül (1 év után újabb 1 évvel meghosszabbították), 2020.09.18-án lejárt a baleseti táppénzre jogosultsága. A tájékoztatása szerint baleseti járadékot állapítanak meg részére, melyhez a kérelmet benyújtotta, azonban még határozatot nem kapott. A munkakörét a baleset miatt a továbbiakban nem tudja ellátni, de a munkáltató foglalkoztatni szeretné tovább.
A kérdésem, hogy már most módosíthatjuk a munkaszerződését (munkakör)? Előbb adjuk ki a szabadságát vagy a munkaszerződését csak ezután módosítsuk. Úgy tudom, hogy nincs korlátozás a heti munkaidőre vonatkozóan, így továbbra is heti 30 órában lenne foglalkoztatva, más munkakörben.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-09-21 15:27:25

Kedves Márti,
Amíg a dolgozó keresőképtelen, addig szabályosan nem lehet számára szabadságot kiadni. Amíg a jelenlegi munkakörében van, addig keresőképtelen (hiszen nem tudja a munkáját ellátni). Következésképp csak az új munkakörében lehet észszerűen szabadságra küldeni. Munkavégzés tekintetében az egészségügyi alkalmasságon kívül valóban nincs korlátozás a baleseti járadék folyósítása alatt.
papattila

Szakértői hozzászólás

marti 2020-09-21 19:44:05

Tisztelt Szakértő!

Köszönöm szépen a válaszát.
A mai napon kaptam meg az utolsó orvosi igazolást és lejárt a baleseti táppénz jogosultsága, az orvosi igazoláson keresőképes 2020.09.19-től.
Ha jól értelmezem, akkor 2020.09.19-től kiadható a szabadság és módosíthatjuk a szerződését szükség esetén. A baleseti járadék iránti igényét pedig elbírálják és nem befolyásolja a szabadság kiadás, illetve a munkaszerződés módosítása.

Köszönettel:
Márti

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-09-22 09:10:55

Igen, én is szabályosnak gondolom az elképzelésüket.
papattila

Szakértői hozzászólás

marti 2020-09-24 18:05:10

Tisztelt Szakértő!

A fenti kérdéshez kapcsolódóan a munkakör módosítás mellett a munkáltató úgy döntött, hogy a munkavállaló részben otthon végzi a munkáját, így költségtérítést fizet a részére, melyet úgy fogalmazott meg, hogy a személyi alapbérén felül a feladatai ellátásához használt ingatlanra tekintettel bruttó 60.000 Ft/hónap költségtérítési átalánnyal egészít ki.
A kérdésem, hogy e költségtérítés munkabérként adózik? Tehát mind a járulékot, szja-t le kell vonni és a közterheket is meg kell fizetni utána?
Amennyiben több költséget tüntetne fel a munkáltató, pl. saját gépjármű használata, akkor meg lehetne bontani úgy, hogy mely az adómentes és mely az adóköteles költségtérítés.
Válaszát előre is köszönöm!
Márti

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-09-25 08:36:02

Kedves Márti,
Igen, munkabérként lesz adó- és járulékköteles. A saját gépjármű használatot kiküldetési rendelvény alapján indokolt kifizetni (és nem átalányban), mert így semmilyen adókötelezettséget nem generál.
papattila

Szakértői hozzászólás

marti 2020-09-25 09:07:23

Nagyon köszönöm a gyors válaszát!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 6 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra