Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Bérbeadás ingatlankezelő cégen keresztül


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Űrdongó 2021-04-09 19:13:19

Tisztelt Szakértő!

Magánszemély megbízza az ingatlankezelő céget az ingatlan bérbeadásával, jutalék ellenében.
Ingatlankezelő kiadja az ingatlant, bérleti díjat a kezelőnek utalja a bérlő, majd a kezelő más helyett és más javára beszedett, elszámolási kötelezettséggel átvett pénzeszközként továbbítja az ingatlan tulajdonosának. A jutalékról számlát állít ki, ennek az értékével értelemszerűen csökkenti a továbbutalt díjat. Elkülönített nyilvántartást vezet, ezt megküldi az ingatlantulajdonosnak.
1. A fenti esetben ő csak közvetít vagy amikor továbbutalja a beszedett bérleti díjat a magánszemély tulajdonosnak, akkor kifizetőként le kell vonnia az szja-t és 08-ason adatot kell szolgáltasson ?
2. Ha nem, akkor a magánszemély tulajdonos ( bérbeadó ) elég ha az adóbevallásában beállítja a bérleti díjat és a közvetítői jutalékot költségként?
3. A rezsi ktg beszedése is méhet ugyanígy, más helyett és másjavára beszedett pénzeszközként ?
4. Ugyanígy " átmehet " a pénz az ingatlankezelő, ha a bérbeadó jogi személy és a bérleti díjról számlát állít ki a bérlő nevére ?
Köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-10 13:37:14

1. Értelmezésem szerint az ingatlankezelő nem minősül az ügyletben kifizetőnek (nem ő juttatja a jövedelmet, ő csak közvetít az átadásban), így adóelőleg levonási kötelezettsége sincs.
2. Az szja előleget a bérbeadó magánszemélynek kell negyedévente megfizetni és az éves 53-as bevallásában bevallani.
3. Igen, a rezsire is alkalmazható. megjegyzendő, hogy ha mindkét fél a tényleges (mért) fogyasztását fizeti, akkor a rezsi nem bevétel, de nem is elszámolható kiadás a bérbeadónál.
4. Bérbeadó jogi személy esetén nem merülhet fel adóelőleg megállapítási kötelezettség, de az ügynöki konstrukció itt is működőképes.
papattila

Szakértői hozzászólás

Űrdongó 2021-04-11 11:47:20

Köszönöm a gyors segítséget!
Had' egészítsem ki a kérdést egy utolsó gondolattal:
- amennyiben a bérbeadó magánszemély, a bérbe vevő jogi személy és köztük a fenti felállásban a közvetítő cég, akkor a bérbe vevő kifizetőként a bérbeadó magánszemélytől le kell vonja, be kell vallja és befizesse az szja-t, ha jól gondolom ?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-12 05:25:42

Igen, én is így gondolom.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra