Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Bérlet, vonatjegy


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2018-11-03 08:35:37

Tisztelt Pap Attila!

A kérdést a számvitel alatt is feltehetném, mert több területet érint. Egyszemélyes kft, nincs alkalmazott. Minden hónapban megveszi a BKK bérletet, amit az egyedüli ügyvezető/tag használ.
Cafeteriának (számvitelben személyi jellegű juttatásnak) minősül-e, amihez SZJA+EHO fizetési kötelezettség társul, avagy simán elszámoljuk utazási költségként a számvitelben és nem kell személyi jellegű juttatásnak tekinteni?

Másik hasonló kérdés, ha nem bérletről van szó, hanem pl vonatjegyekről, metrojegyekről alkalomszerűen, akkor mi a helyzet?

Vagy még egy opció, kiküldetési rendelvényen kell-e/lehet-e elszámolni az ilyen tételeket, ekkor ugyan személyi jellegű kifizetés lesz, de nem kell SZJA+EHO fizetéssel foglalkozni?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-04 10:36:58

Kedves Ceasar,
A kiküldetési rendelvényt, a cafeteria-t kizárnám, mert egy abszolut egyszemélyes vállalkozásnál ezek -véleményem szerint- nem értelmezhetők. Egyébiránt a menetjegy megfelelő nyilvántartás mellett üzleti utazásnak minősül, elismert ráfordítás a tao-ban, adómentes az szja-ban és igénybe vett szolgáltatás a számvitelben. Ami a helyi BKV bérletet illeti, azzal kapcsolatban sajnos az a véleményem, hogy csak nagyon indokolt tevékenységi körben vélem adómentesnek (ahol a tömegközlekedés igénybe vétele alapvetően határozza meg a tevékenységet). Egyéb esetben jogviszony szerint adóköteles, tao-ban elismert ráfordítás, számvitelileg jellemzően bérköltség.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra