Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Bérpótlékok


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Heniagi 2017-09-07 15:07:50

Tisztelt Pap Attila!

Dohányboltba két alkalmazott heti váltásban, az egyik heti 19 órában, a másik heti 35 órában, nem munkaidőkeretben dolgozik. Vasárnap havi 1x vagy 2x vállalják a munkát.Jól értelmezem-e , hogy szombat, vasárnapra ha dolgozik 50% túlóra pótlék jár, munkaszüneti napon végzett munkára 100%. Heti mennyi pihenőnap jár meg nekik a kereskedelemben, azaz ha szombaton is dolgozik, akkor jár-e érte pihenőnap. Kérdésem még, hány napot dolgozhat megszakítás nélkül? A túlóra díjának számításakor a havi bér összegét a kötelező munkanapok számával vagy a ténylegesen ledolgozott munkanapok számával kell elosztani?
köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-09-08 05:08:00

Mivel nem munkaidőkeretben vagy elszámolási időszakban dolgoznak, így az általános munkarend szabályai alkalmazandók, azaz heti 5 munkanap és 2 pihenőnap (szombat, vasárnap). A pihenőnapi munkavégzésért 100% pótlék vagy pihenőnap és 50%-os pótlék jár. Ettől függetlenül a vasárnapi munkavégzésért 100%-os pótlék jár. Megjegyzendő, hogy a rendkívüli munkavégzés az elnevezéséből eredően csak az előre nem tervezhető, rendkívüli helyzetekre alkalmazható szabályosan, azaz ellentétes a jogszabállyal az a munkaidőbeosztás, ami eleve tervez a rendkívüli munkával. A túlóra díjának számításakor az Mt. 136.§ (3)-ben előírtak alkalmazandók, azaz az általános munkarend szerinti napokkal kell számolni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra