Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Betéti társaság tagjainak járulékfizetése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

jhajnal 2020-06-11 21:46:49

Tisztelt Szakértő!

Most alakult egy betéti társaság. A beltag és a kültag is jogosult ügyvezetésre, amelyet megbízási jogviszonyban látnak el. A kültag is személyesen működik a társaság tevékenységében, illetve emellett van egy KATA-s egyéni vállalkozása.
Jól gondolom, hogy mindkét tagot be kell jelenteni társas vállalkozóként? A beltagot főállású társas vállalkozóként, a kültagot pedig másodállású társas vállalkozóként?
A járulékfizetési kötelezettség tekintetében a beltag a minimálbér alapján kötelezett a járulékfizetésre. A kültag esetében ez hogyan alakul?

Köszönettel,
Hajnalné Jolcsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-06-12 09:25:07

Kedves Jolcsi,
Igen, jól gondolja, hogy mindkét tag társas vállalkozóként biztosítottá válik. Ugyanakkor mindkét tag egyformán "főállású" lesz, a minimálbér kötelező járulékaival. A kültag katás vállalkozóként nem lesz biztosított, havi 25eFt tételes adó fizetésére lesz kötelezett.
papattila

Szakértői hozzászólás

jhajnal 2020-06-12 21:18:18

Kedves Attila,

Köszönöm a gyors választ. És ha a kültag személyesen nem közreműködik, akkor hogyan alakul a biztosítotti jogviszonya? Ügyvezetést megbízási jogviszonyban 0 Ft-ért is elláthatja? Ebben az esetben nem kell bejelenteni T1041-n, és a KATA-s vállalkozásában marad főállású? Jól gondolom?

Köszönettel,
Hajnalné Jolcsi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-06-13 07:08:30

Sajnos nem jól gondolja, mert önmagában a tagi ügyvezetés társas vállalkozóként biztosítási jogviszonyt keletkeztet, akár kap érte pénzt, akár nem.
papattila

Szakértői hozzászólás

jhajnal 2020-06-19 06:33:41

Kedves Attila,

Köszönöm a gyors segítséget. A kültag tehát amennyiben nem működik közre, arra való tekintettel válik biztosítottá, hogy a társasági szerződés szerint ügyvezetésre jogosult. Így a T1041-n mindenképpen be kell jelenteni, továbbá fennáll a minimálbér alapján a járulékfizetési kötelezettsége (a KATA-s egyéni vállalkozásában másodállásúvá válik). Így helytálló?

Köszönettel, Hajnalné Jolcsi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-06-19 07:20:04

Igen, helyes a levezetése.
papattila

Szakértői hozzászólás

jhajnal 2020-06-19 19:54:01

Köszönöm a válaszát!

Üdv,
Hajnalné Jolcsi

Felhasználói hozzászólás

jhajnal 2020-12-09 11:41:44

Kedves Attila,

Tovább bonyolódik a Bt. élete. Fiatalok vállalkozóvá válási támogatását kapott, és most az időközi kifizetésnél kifogásolják, hogy nem munkaviszonyban látta el a személyes közreműködést a beltag. (2020.06.hóról van szó)
Társas vállalkozóként mindkettő (a beltag és a kültag) is be lett jelentve - mivel ügyvezetnek is mindketten - így ez önmagában megalapozta a társas válallkozói jogviszonyt, de emellett személyesen is közreműködnek a Bt tevékenységében.
Megtehetem e, hogy a beltagot a személyes közreműködésre tekintettel bejelentem munkaviszonyosnak, esetleg úgy, hogy törlöm a társas vállalkozói jogviszonyát, mivel az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el, 0 Ft díjazásért, és azt mondom, hogy a személyes közreműködést munkaviszonyban látja el (ergo mint egy téves bejelentést....előkerült a munkaszerződés...).

Üdv,
Jolcsi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-12-09 15:37:56

Kedves Jolcsi,
A párhuzamos jogviszonynak nincs jogszabályi akadálya, de hogy visszamenőlegesen tegye, ezt elég merésznek gondolom, az Ön döntése, illetve az ügyfeléé, aki a felelősséget vállallja, az esetleges jogkövetkezményekért...
papattila

Szakértői hozzászólás

jhajnal 2020-12-22 16:13:59

Kedves Attila,
Köszönöm a válaszodat. Maradtunk a jogszerű megoldásnál.
Üdv,
Hajnalné Jolcsi

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 9 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra