Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Biztosítások adózása 2019


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mantarkft 2018-11-08 09:43:45

Kedves Attila !
A jövő évi adóváltozások kapcsán a biztosítások adózása mint munkaviszonyból származó jövedelemként adózás terén pontosan mire is lehet számítani, azaz a gyakorlatban ez hogy fog kinézni ! A biztosítótól kapott tájékoztató szerint a biztosítási díjat 54,5 % adó terheli ( cég 21 % , munkavállaló 33,5 % ). Ugyanakkor viszont a munkavállaló által fizetett adó miatt a jelenlegi keresete nem csökenhet, azaz annyival több bruttó bért kell neki számfejteni, hogy fedezze a fizetendő járulékokat, adókat. Az viszont már nem fog megfelelni a biztosító által közölt 54,5 %-nak. Lenne olyan kedves hogy számszerűsíti az alábbi példa után
pl. évente egy alkalommal fizetett kb.800.000 ft biztosítási díj után mit és mennyit kell fizetni 2019-ben ?
Köszönettel : Andrea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-11-11 08:46:28

Kedves Andrea,
Azt jelenti, hogy a munkabér adózását kell alkalmazni (ahogy a biztosító is előre jelezte), de ettől még nem válik munkajogi szempontból munkabérré. Igen, előállhat olyan kellemetlen helyzet, hogy a dolgozói levonás miatt, a munkavállalónak kevesebb nettó bére marad, mint eddig, de ez nem sérti a munkajogot, hiszen a bruttó bére változatlan maradt. A jogszabály módosítása az ilyen jellegű juttatások újragondolását teszi indokolttá.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra