Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Cég bankjára érkező bankkártyás borravaló?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bobe55 2024-02-06 05:43:06

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi kérdésünkre várjuk a választ Önöktől:
Egy Kft. által üzemeltetett „Bisztró”-ban készpénzes és bankkártyás fizetésre van lehetőség, 5%-os és 27%-os áfakulcsos szolgáltatást nyújtunk (fogyasztanak a vendégek). Készpénzes fizetés esetén a vendég által adott borravaló azonnal a felszolgálókhoz kerül, a pénztárgépbe a vásárolt termékek, szolgáltatások (fogyasztás) összege kerül az 5 és 27%-os adukulcs szerinti lebontásban, azaz esetenként egy, esetenként két tételben. Az értékesített fogyasztások értéke fölött fizetett összeg, a borravaló közvetlenül a felszolgálóhoz kerül, az nem kerül beütésre a pénztárgépbe. Ebben az esetben, ahogy több szaklap is írja: a borravaló adómentes lesz a dolgozónál.

Bankkártyás fizetés esetében: hasonlóan a készpénzes fizetéshez, a vendégek fogyasztásában 5% és 27%-ra különbontva kerülnek a pénztárgépre beütésre. Az általunk használt bankkártyás terminálban van külön funkció a borravaló beütésére. Elsőként a terminálba beütésre kerül az eladott fogyasztások összesített ára, majd külön felüthető az áron felüli borravaló. Példaként említve: A vendég fogyasztott 4000 Ft értékben alkoholos italt (27%), 1600 Ft értékben helyben fogyasztott ételt (5%), a végösszeg 5600 Ft. A vendég 6000 Ft-ot kíván fizetni bankkártyával. Első lépésként a pénztárgépbe beütésre kerül 4000 Ft 27%-os gyűjtővel, 1600 Ft 5%-os gyűjtővel, majd az 5600 ft nyugta kiállításra kerül, és átadásra kerül a vendég részére. A POS terminálra beütésre kerül az 5600 Ft-os összeg, ezt követően a terminál felteszi a kérdést, hogy van-e borravaló. Borravalónak a terminálra beütésre kerül a vendég által pluszban szánt 400 Ft, azaz a vendég 6000 Ft-ot fizet bankkártyáról, ez az összeg érkezik meg a cég bankszámlára. A POS terminál (bankkártyás) napi záró jelentésben feltünteti a teljes napi bankkártyás fizetéseket, ez tartalmazza a bankkártyán fizetett borravalók összegeit is. Külön sorban a terminál záró jelentése feltünteti a teljes időszakra (esetünkben napra) értelmezendő borravalók összegét. Ezáltal a nap zárásakor pontos ismeretünk van a felszolgálóknak szánt bankkártyás borravalóról. A nap elszámolásakor a pénztárgép forgalmi jelentése tartalmazza a teljes napi forgalmat, ami a készpénzes és bankkártyás fizetések összegéből tevődik össze, utóbbi azonban tartalmazza a bankkártyán fizetett borravalókat is. A bankkártyával fizetett, a cég bankszámlájára érkező borravalót az alkalmazottak készpénzben kapják meg adott napon. Az esetleges hibák ellenőrizhetőek a következő módon: A pénztárgép záró forgalmi jelentése, mínusz a bankkártya terminál záró jelentése, plusz a bankkártya terminál zárójelentése szerinti bankkártyás borravaló, egyenlő a készpénzes forgalommal. Vagy másként nézve: a napi pénztárgép záró forgalmi jelentése, mínusz a készpénz-forgalom, mínusz a bankkártyás terminál záró jelentés, egyenlő azzal a negatív számmal, amely a bankkártyára érkezett borravaló, ami az alkalmazottakat illeti, értelemszerűen pozitív számként értelmezve. Január hónap folyamán ennek gyakorlati kifizetésére a következőek szerint került sor: Minden napra nézve külön Kiadási pénztárbizonylat készült a nap végén a cég részéről, és a cég pénztárából készpénzben kifizetésre került az alkalmazottaknak. A Kiadási Pénztárbizonylatok kiállítására jogosult személy a Kft. ügyvezetője, aláírásra jogosult tagja. Január hónap során ilyen nem fordult elő, de esetleges betegség vagy szabadság esetén a kifizetés 3-4 napot csúszott. A borravalót minden esetben 100%-ban az alkalmazottak kapják meg, napi rendszerű leosztásban, egymás között munkaidő-arányosan az adott napra nézve.
Kérdésünk, hogy a bankkártyás fogyasztások esetén kapott borravalók fentiek szerinti leírása, eljárása, bizonylatolása esetén is megvalósul az, hogy a dolgozóknak az így kiosztott borravalók továbbra is adómentesek lesznek?
NAV írásában az alábbiak szerepelnek, melyek esetében nem egyértelmű (NAV ügyintézők szerint sem), hogy kinek kell a kiadási pénztárbizonylatot készítenie, hogyan lehet elszámolni, stb., hogy az adómentesség fennálljon: "Bankkártyás fizetés útján kapott borravaló elkülönítetten kezelve
A borravaló elkülönített kezelésének egyik módja a hagyományos „TIP” gyűjtős megoldás, a másik pedig a digitális, direkt borravaló szolgáltatás alkalmazása. Az első esetben, ha a borravalót bankkártyás fizetés során a pincér külön üti be a POS terminálon lévő „TIP” gyűjtőre, akkor megvalósul a borravaló elkülönített kezelése, így a felszolgálók a vállalkozás belső szabályzatának megfelelően juthatnak hozzá a borravalóhoz, továbbá a borravaló nem
képezi a vállalkozás bevételét, és bizonylat-kiállítási kötelezettség sem kapcsolódik hozzá. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a napi záráskor az így összegyűlt összeget nem a foglalkoztató fizeti ki a felszolgálóknak, hanem azt – megfelelő technikai megoldás révén – annak megfelelő bizonylatolása mellett, kiadási pénztárbizonylattal a felszolgálók „veszik ki” és osztják szét egymás között. Ebben az esetben az egyes magánszemélyek által ilyen módon megszerzett bevétel adómentesnek tekinthető."
A gyakorlatot nem mondja, s a belső tartalma a fenti szövegnek is megtévesztő, hiszen a 1/ "nem a foglalkoztató fizeti ki a felszolgálónak", akkor hogyan jut a borravalóhoz? 2/ "kiadási pénztárbizonylattal a felszolgálók „veszik ki” és osztják szét egymás között" - dolgozóknak nincs kiadási pénztárbizonylata, csak a cégnek, így ők hogyan bizonylatolnak?
"Ugyanakkor a munkáltató által történő szétosztás esetén a borravaló már nem számít adómentes bevételnek, hanem munkabérként kezelendő, amely adó- és járulékköteles." - De akkor ki osztja szét a cég bankszámlájára érkező a fogyasztók által kártyával fizetett borravalót, hogy az adómentes legyen?
Várom megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel: Böbe

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-06 07:33:05

Kedves Böbe,
Nem leszek túl bonyolult: az Szja tv. 1.sz.mell.4.21.pontja a "vendéglátó üzlet felszolgálójaként a [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra