Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Cég eladás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gpinter 2019-10-12 08:25:05

Tisztelt Attila! Egy Kft eladja a társaságot melyben tagi kölcsön van. Az átvevő cég kiveheti-e a benne lévő tagi kölcsönt, az eladónak a tagi külcsön után mit kell fizetni mielőtt eladja? Köszönettel Gabi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-12 08:38:10

Kedves Gabi,
A kölcsön szerződésből eredő kötelezettsége a cégnek nem változik meg azáltal, hogy a tulajdonosa megváltozik, a kötelem változatlan tartalommal megmarad. Csak annyi változás lesz, hogy ettől az időponttól nem tagi kölcsönről, hanem egyéb kölcsönről beszélünk. Azaz nem teheti meg az új tulajdonos, hogy azt magának egyszerűen kifizeti. Elméletileg az üzletrész vételárának tartalmaznia kell(ett volna) a fennálló kölcsön kötelezettséget is. Ennek fényében követeli jogosan a régi tulajdonos a kölcsön visszafizetését vagy elengedi (annak adójogi következményével együtt).
papattila

Szakértői hozzászólás

gpinter 2019-10-12 17:48:53

Nagyon köszönöm a választ, az eladás még nem történt meg, még a végelszámoláson is gondolkodunk, de ahhoz rendezni kell a tagi kölcsönt is, tehát csak tisztán lehet végrehajtani. Mindegy melyik ujjunkat harapjuk. Más megoldás nincs?
Köszi Gabi

Felhasználói hozzászólás

gpinter 2019-10-12 18:44:56

Attila, sajnos azt elfelejtettem írni, hogy a saját tőke rendesen aláment a jegyzett tőkének. Azt kérdezném, hogy melyik ötlet "jobb" tőkeemelés, elengedés, vagy eladni a tartozással együtt?
Köszi ha nem foglal állást akkor is.
Gabi

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-12 19:02:47

Kedves Gabi,
Ez szerintem ennél több figyelmet érdemel, ebben nem foglalnék állást.
papattila

Szakértői hozzászólás

gpinter 2019-10-14 06:48:52

Köszönöm szépen
Gabi

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 5 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra