Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Cégautóadó átvállalása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Plastik 2021-11-30 11:20:47

Kedves Attila!
Segítségét kérem cégautóadó témájában.
Egy Kft. magánszemély tulajdonosa ingyenesen a Kft. használatába adja személygépkocsiját, a Kft. pedig költségeket számol el a személygépkocsival kapcsolatban (tankolás, pályamatricák, javíttatás) a gazdasági tevékenysége során.
A személygépkocsi üzemanyaga gázolaj, így levonja a Kft. az üzemanyag számlábán szereplő áfát. Helyesen jár-e el? Ha nem, mi lenne a helyes megoldás? Pályamatricánál, javíttatásnál nem von le áfát.
A forgalmiban nem szerepel a Kft, mint üzembentartó.
A Kft. magánszemély tulajdonosainak a megállapodása alapján a Kft. vallja be és fizeti meg a magánszemély helyett a cégautóadót, mivel a Kft. használja üzleti utakra a személygépkocsit. Helyesen járnak-e el? Ha nem, mi lenne a helyes megoldás?
Köszönöm
Antónia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-01 06:09:33

Kedves Antónia,
Sajnos nem járnak el helyesen.
Cégautóadó: az adó megfizetésére a tulajdonos magánszemély kötelezett, azt nem vállalhatja át tőle a költséget elszámoló Kft. Azt viszont megteheti a magánszemély, hogy bérleti díjban foglaltan ennek fedezetét a használó Kft-től beszedje.
Áfa: az személyautóba felhasznált bármilyen üzemanyag áfa-ja nem levonható az Áfa tv. 124.§ (1)a-b) alapján. A javítási szolgáltatás áfa-ja 50%-ban levonható (124.§ (4)a)).
Tao: a szabályos költségelszámolásnak feltétele, hogy -tartós használat esetén- a Kft üzembentartóként be legyen jegyezve a forgalmiban.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra