Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Csedhez jogviszony számítása több munkaviszony esetén


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

NextAudit 2019-10-07 21:11:09

Tisztelt szakértő úr,
szülését megelőzően 8 hónapot főállású katás vállalkozóként, majd a katás ev-vel párhuzamosan 6 hónapot főállású munkaviszonyban tölt el egy hölgy. Ezek előtt nappali tagozatos egyetemista volt. Csed igénylését elutasíthatja-e az Államkincstár, mert szerintük nem volt meg a 365 nap biztosítotti jogviszonya 2 éven belül? A tőlük kapott információ szerint ugyanis a két különálló "munkáltatónál" töltött biztosítotti jogviszonyt nem hajlandóak együttesen figyelembe venni, szerintük egyetlen munkáltatónál kellene meglennie a szülés előtti 2 évben a 365 napnak ...
Létezik ilyen jogszabályhely, amit az Államkincstár alkalmazni akar?
Másik kérdésem, hogy ha mégis jó lesz ez a konstrukció a csedhez, akkor az októberi hónapban mennyi jövedelmet fognak neki számításba venni, ha ebben a teljes hónapban még főállású katásnak is minősül a kata tv szerint, de már munkaviszonyban is áll október 7-től?
Köszönettel,
Zsolt

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-10-08 10:48:12

Kedves Zsolt,
Én sem tudok olyan jogszabályról, ami kizárná a biztosítási jogviszonyok összeszámíthatóságát CSED/GYED esetében.
Az ellátásokat jogviszonyonként kell megállapítani, azaz nem lehet a két biztosítási jogviszony (már ha van) kereseti adatait összevonni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra