Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Diákhitel, lakhatási támogatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kabaelzett 2018-01-12 08:18:14

Cégünk a munkavállalók által választott cafeteriák közé 2018.01.01-től fel kívánja venni az szja törvény (1995.évi CXVII.törvény) 1.sz.mellékletében megjelölt két adómentes juttatást:
1. 7.38 diákhitel törlesztés
2. 2.11, 9.7 albérlet támogatás

Kérdéseim lennének:
1. DIÁKHITEL:
a/ A munkáltatónak milyen dokumentumokat kell bekérnie a munkavállalóitól, hogy meggyőzödhessen, élő hitelszerződése van a munkavállalónak? A havi törlesztésekre milyen bizonyítékot kell bekérni? Ezekről elég a munkavállaló nyilatkozata, vagy érdemes/kötelező pl hitelszerződést, havi törlesztő megállapításról hivatalos igazolást bekérni?
b/ Az összeg fizethető a munkavállalónak közvetlenül, nem kell semmilyen technikai számlán átvezetni (mint a lakáshitel törlesztés támogatást)?

2. ALBÉRLET TÁMOGATÁS:
a/ Olvastam, hogy a 2017.01.01 előtt kezdődő munkaviszony esetében 2017.01.01-jét kell a kezdetnek tekinteni. Akkoris ha 2018.01.01-től vezetjük be ezt az elemet? Vagy akkor 2018.01.01-et?

b/ a munkavállaló nyilatkozatára van formanyomtatványuk, javaslatuk?

c/ a munkavállalónak kell legyen ideiglenes lakcíme az albérletben vagy elég ha az állandó lakóhelyét ellenőrizzük a lakcím kártyán?

d/ az albérleti díjról elfogadható bizonylatokra kérem írjanak példát! (Számviteli bizonylat pl elég, vagy számlát kell kérni?) A bizonylat a munkavállaló nevére kell hogy szóljon?

e/ hogyan kell életszerűen bizonyítania a munkavállalónak, hogy a vele együttlakó, teljesen idegen emberek nem veszik igénybe a saját munkáltatójuknál ezt a támogatást? Adott egy dolgozónk, két idegennel bérel közösen egy lakást. Felénk a mi dolgozónk le fogja nyilatkozni, hogy a másik két lány nem veszi igénybe a támogatást, de nem tehet arról, ha a két lakótársa hamisan tájékoztatja, vagy évközben nem szólnak, hogy mégiscsak kapnak...hogyan tudja kivédeni? (9.7.3 előírás)

f/ a támogatás fizethető közvetlenül a dolgozónak vagy technikai számlán át kell futnia (mint a lakáshitel törlesztés támogatás pl)

Köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Összesen: 0 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra