Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Egyenes helyett fordított áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

padavan 2019-11-11 10:20:19

Kedves Önadózó,
kérem segítő válaszuk az áfa önellenőrzés szabályainak megértéséhez és helyes alkalmazásukhoz.

Építési-szerelési szolgáltatásnál téves számlázás történt Megrendelői téves nyilatkozat miatt, a lenti példa szerint "A" vagy "B" vagy "C" Kft-nek
1) kell e emiatt önellenőrzést végezni a korábbi áfa bevallásoknál,
ha igen melyik bevallást mikor?

2) nem kell önellenőrzést végezni, mindenki abban az aktuális bevallásában szerepelteti ezt a korrekciót amikor a sztornó+27%áfás illetve az új FAs számla a Vevője személyes rendelkezésére áll?

3) hogyan érinti az áfabevallás M-es lapját ez a számlakorrekció?

PÉLDA:
"A" Kft megrendelő (számlát fogadott be, áfát levonásba helyezte)
"B" Kft válallkozó (+27%áfas számlát állított ki és fogadott be, bevallásában szerepeltette +-)
"C" Kft alvállalkozó (+27%áfas számlát állított ki, fizetendő áfát bevallotta)

Az építőipari munkák 2019.2.negyedév során elkészültek, átadás-átvételek megtörténtek, számlák kiállításra kerültek "A" Kft eredeti nyilatkozata szerint +27% áfa-val.
Ezt követően, hónapokkal később, 2019.4.negyedévben, "A" Kft ráébred helytelen +27%áfas nyilatkozatára, és "Fordított Áfás nyilatkozatot" ad "B" Kft-nek, egyben kéri tőle az eredeti +27%áfás számla sztornózását és új "FA"s számla kiállítását illetve a +27%áfa visszafizetését.
"B Kft" ezt ugyan így jelzi tovább alvállalkozójának "C Kft"nek.

Segítő válaszukat előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-11 19:06:09

A számla kiállítójának nincs önellenőrzési kötelezettsége, mivel szempontjából fizetendő adó csökkenés keletkezik a helyesbítéssel (Áfa tv. 153/B.§). A számla befogadójának az áfa-s számla érvénytelenítésével kapcsolatban szintén nincs önellenőrzési kötelezettsége, mivel a levonható adó fog csökkenni (153/C.§). Ugyanakkor a FAD-os számla miatt már önellenőriznie kell az eredeti bevallást (fizetendő adó nő 153/B.§), de a levonható adót is ebben kell szerepeltetnie, így ténylegesen fizetendő adója nem lesz az önellenőrzött bevallásban. A számla helyesbítés eredményeképp az eladónak vissza kell fizetnie a tévesen felszámított adó összegét a vevőjének. Ebből az összegből fizeti vissza a költségvetésnek a jogtalanul levonásba helyezett adót. Az áfa-t tartalmazó számla érvénytelenítő bizonylatának kézhezvétele szerinti bevallásban az M-es lapon is szerepeltetni kell az érvénytelenítés tényét.
papattila

Szakértői hozzászólás

europack 2019-11-12 07:51:35

Kedves Attila!
A kibocsátói oldal szempontjából kérdezem: az áfás értékesítés helyett fordított áfás számlákat fog kiállítani. Ezeket a fordított áfás számlákat mikor kell bevallania?
Köszönettel: Emese

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-13 05:49:13

Kedves Emese,
Mivel a fizetendő adó növekszik a helyesbítés következtében, a helyesbítő számlát önellenőrzéssel kell bevallani.
papattila

Szakértői hozzászólás

europack 2019-11-13 07:44:18

Kedves Attila!
Kibocsátóként a 4. sorba kell írni az értékesítést, maga a korábban kibocsátott számlák áfája csökken, viszont az adó alapja nem változik. Ez több időszakot is érinthet. Hogyan kell a változást bevallani?
Köszönettel: Emese

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-13 08:31:47

Kedves Emese,
Bocsánat, rosszul értelmeztem a leírtakat. Mivel fizetendő adó csökken, így nem önrevízió lesz a kibocsátónál, hanem a módosítás időszakában kell bevallani. A modosítás nem azonos sorokat érint, az összasített adóalap ugyan nem változik, de a fizetendő adó igen.
Ezer bocsánat az értetlenkedésemért!
papattila

Szakértői hozzászólás

europack 2019-11-13 09:19:45

Kedves Attila!
Én is értetlenkedem, mert olyan szokatlan a dolog... :)) Ezek szerint a 4. sorba eső adatokat is a módosítás időszakában vallom be?
Én is elnézést kérek Tőled...
Köszönettel: Emese

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 6 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra