Gyorskérdés
AIR - adózó és az adóhatóságok, képviselet, adóigazgatási eljárás, ellenőrzés, jogorvoslatok

Egyéni vállalkozás megszüntetése; szünetelés utáni folytatás bejelentése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

marti 2020-10-28 08:33:30

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi két kérdésben szeretném kérni a segítségét:

1.) Egyéni vállalkozó meg kívánja szüntetni a vállalkozását. A törvény erejénél fogva megszűnik az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultsága, ha a megszüntetését a nyilvántartó szervnek elektronikus úton bejelenti, a bejelentés napján. Amennyiben a bejelentés napja munkaszüneti vagy pihenőnapra esik (pl. október 31. szombat), akkor október 31. nappal szűnik meg a tevékenység folytatására való jogosultsága vagy a következő munkanapon (november 2.)? A fizetendő KATA miatt kérdés.

2.) Ha elektronikus felületen található változás-bejelentési űrlapot az egyéni vállalkozó megfelelően kitöltötte, a nyilvántartást vezető szerv haladéktalanul, automatikusan, az e célra rendszeresített elektronikus rendszeren keresztül a szüneteltetett egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetetésének záró időpontját nyilvántartásba veszi, és elektronikus úton megküldi, a nyilvántartásba bejegyzett, a szüneteltetés kezdő, valamint záró napját tartalmazó értesítést a bejelentő részére. Ebben az esetben, ha a vállalkozó november 1-től szeretné a tevékenység folytatását bejelenteni, akkor jól értelmezem, hogy október 31. napján kell bejelentenie, mert ez lesz a szünetelés záró dátuma? Ebben az esetben is kérdés, hogy valóban ezzel a nappal veszi a hatóság nyilvántartásba a bejelentést vagy a következő munkanapon?

Segítségét előre is köszönöm!
Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-28 12:44:15

Kedves Márti,
1. Az Evectv. 9.§ (1)a) alapján a bejelentés napján szűnik meg, függetlenül attól, hogy ez munkanap vagy munkaszüneti nap.
2. Ugyanezen törvény 18.§ (4) alapján a bejelentést követő napon lesz ismét működő a vállalkozás, azaz október 31.-én kell a bejelentést megtenni, hogy november 1-jétől "élő" legyen. A nap minősítése szintén érdektelen.
papattila

Szakértői hozzászólás

marti 2020-10-28 13:10:59

Köszönöm szépen a válaszát és a jogszabályi hivatkozásokat!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra