Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Egyéni vállalkozó Kft-vé alakulása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

burjanpal 2021-01-17 16:00:07

Tisztelt szakértő!

A Kft. nyitómérleg tervezetében szerepelhet-e negatív, illetve a jegyzett tőkénél alacsonyabb saját tőke? Ez úgy jön össze, hogy a vállalkozó által vagyoni hozzájárulásként korábban adott összegeket kötelezettségként figyelembe veszem, hiszen ezt szeretné majd visszakapni. Ha a saját tőke nem lehet negatív, akkor ezt a kötelezettséget (kvázi kölcsönt) kell olyan mértékben csökkentenem, hogy ne legyen negatív, illetve elérje a jegyzett tőkét. Vagy ezt a vagyoni hozzájárulást nem is szerepeltethetem a kötelezettségek között?
A másik kérdésem inkább adózással kapcsolatos. Ha az összes tárgyi eszközt beviszi a Kft.-be, és a nem 0 nettó értékűeket a nyilvántartott nettó értéken a kis értékűeket piaci értéken, akkor csak a kis értékű tárgyi eszközök (amik nettó értéke 0 Ft) piaci értéke után kell majd szja-t fizetnie a 49/A szerint.

Előre is köszönöm a választ!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-18 19:42:05

- Nem lehet sem negatív az induló saját tőke, sem a jegyzett tőkét el nem érő. Ugyanakkor nincs akadálya, hogy a nyitó mérlegben a kötelezettségek soron szerepeljen (ennek természetesen az eszköz oldalon is kell párjának lennie).
- Olvasatomban igen.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra