Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Egyéni vállalkozó működése CSED, GYED,GYES ellátások alatt


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Horváth József 2023-01-26 11:02:39

Tisztelt Szakértő!

Ügyfelem jelenleg két biztosítási jogviszonnyal rendelkezik
1) Heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik, a munkahelyén állományban van, GYES-ellátásban részesül. A munkahelyen a távolléte miatt nem fizetik meg utána a TB biztosítást, onnan nem származik jövedelme.
2) A Gyes alatt indított egy egyéni vállalkozást. A vállalkozás főállásúnak minősül, mivel a biztosítás a munkahelyén nincs megfizetve utána. A GYES ellátás miatti havi járulékminimum mentesülése nem valósul meg, mivel az egyéni vállalkozásban személyesen közreműködik.
Főállású egyéni vállalkozóként kötelezett havonta a minimum járulékok megfizetésére. A tevékenység ruhakészítés, és saját termékék és vásárolt áruk bolti kiskereskedelme.

Az ügyfelem gyermek vállalását tervezi. A tervek szerint a kisbaba mellett igényelné, és igénybe veszi majd a CSED, és GYED majd a GYES ellátásokat, továbbá a CSED és a GYED, GYES alatt -lehetőség szerint – szeretni működtetni vállalkozását, de nem kíván a vállalkozásában személyesen közreműködni.
A vállalkozás gyakorlatilag tudna működni a személyes közreműködése nélkül, mivel a vállalkozásban dolgozik két alkalmazott is.
Kérdéseim:

1) A vállalkozás működése mellett úgy tudom nem jogosult CSED-re. Ez így helyes?

2) Amennyiben a vállalkozás az ő személyes közreműködése nélkül fog működni, az alkalmazottak munkavégzésével akkor sem lesz jogosult CSED-re?

3) CSED-re csak akkor lenne jogosult, ha szüneteltetné a vállalkozást a CSED idejére?

4) GYED alatt úgy tudom végezhető kereső tevékenység. GYED-re akkor is jogosult, ha egyéni vállalkozásában személyesen közreműködik? Vagy GYED-re csak akkor is jogosult, ha egyéni vállalkozásában személyesen nem működik közre?

5) Az ügyfelem mely jogviszonya alapján igényelhetné meg a CSED és GYED összegét? A munkaviszonya alapján? Vagy az egyéni vállalkozása biztosítása alapján? Melyik lenne a kedvezőbb?

6) Célszerű a munkahelyén beadatni a CSED igénylés kérelmét?

Válaszát előre is köszönöm:
Horváth József

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-26 14:27:05

Kedves József,
1-3. Ha alkalmazottak útján végzi a vállalkozói tevékenységét, akkor jogosult lehet CSED ellátásra, mivel ez nem minősül keresőtevékenységnek az Ebtv. értelmében.
4. GYED mellett már nem tiltott a személyes munkavégzés.
5. Az ellátásokat jogviszonyonként kell elbírálni, de a felső határos GYED ellátást összevontan kell figyelembe venni. A munkaviszonyában biztos jogosult lesz CSED/GYED ellátásra, az ev-ben pedig akkor, ha a szülésig lesz 365 napi biztosítási jogviszonya.
6. A munkahelyén feltétlenül indokolt a kérelmet benyújtani.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra