Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Egyesület elnöki jogviszony


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

orszag77 2018-03-23 11:52:11

Tisztelt Attila!

Kérdésem az lenne, hogy egy újonnan alakult (18.03.07-én bejegyzett) sportegyesület elnöki tisztségét elfogadó személy esetében jó-e az a gondolat, hogy rá a választott tisztségviselőre vonatkozó szabályokat lehet alkalmazni, miszerint, ha a díjazása nem éri el a minimálbér 30%-át akkor nem válik biztosítottá és T1041-t nem kell neki beadni? (Egyébként magasabb összegű ápolási díjat kap.) Az alapszabályban erre vonatkozóan nincs semmi csak az hogy elvállalja és önálló a képviselete. Másik kérdésem az, hogy ezt a tisztséget ingyen is vállalhatja? Ehhez elég közgyűlési határozat? 2-es adószámot kapott az egyesület bejegyzéskor ezt automatikusan így kapta vagy az ügyvéd tévesen jelölte a bejelentéskor? Ezen már csak dec-ben lehet változtatni?
Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv. Rókáné Ország Szilvia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-03-25 09:05:40

Szilvia,
A Tbj. 5.§ (2) alapján helyesen gondolja az egyesületi elnök biztosítási jogviszonyának megítélését. Természetesen ha a kifizetés a minimálbér 30%-át nem éri el, akkor biztosítási jogviszony hiányában nincs bejelentési kötelezettség sem. Igen, megtehetik, hogy ingyenes legyen a feladat ellátása, de ez legyen leírva, mert a Ptk. alapján alapesetben jár a megbízási díj. A "2"-es adószámot nem automatikusan kapta, hanem a bejelentkezéskor így kérték (vélhetően az ügyvéd nem volt körültekintő, illetve ezt elfelejtette az érdekeltekkel egyeztetni). A változtatásra valóban csak év végén van lehetőség, a következő évre vonatkozóan.
papattila

Szakértői hozzászólás

orszag77 2018-03-26 08:59:54

Kedves Attila!

Köszönöm a válaszát.

Üdv. Rókáné Ország Szilvia

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra