Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

Egyszemélyes Kft.


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Tuzi1903 2020-01-29 15:19:36

Tisztelt Szakértő!

Adott egy egyszemélyes Kft., ahol a tulajdonos után fizetik a járulékokat. Neki egyébként van egy főállású katás egyéni vállalkozása.
A tulajdonost kijelentenék és egy másik személyt jelentenének be helyette, aki nyugdíjas és mellékállású KATA vállalkozó. A nyugdíjas után kevesebb fizetnivaló lenne? Ez lehetséges? Ebben az esetben a tulajdonosnak kell valamilyen járulékot, adót fizetnie? Az ügyvezetést milyen módon láthatja el, hogy ne kelljen utána fizetni semmit, mert egyébként nem lenne jövedelme belőle?

Köszönettel:
Szilvia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-30 05:22:02

Kedves Szilvia,
Csak megjegyzem az elején, hogy csak abban az esetben lehet főállású katás, ha az egyszemélyes Kft-ben 36óra alatti részmunkaidős munkavállaló, más esetekben ugyanis nem teljesülnek a Katv. 2.§ 8.pontjában rögzített feltételek, azaz katásként nem lehet biztosított (25eFt tételes adót fizet).
Ha egy külsős nyugdíjast jelentenek be munkavállalóként, akkor a munkabéréből csak 15% szja-t kell levonni. Ha megbízási szerződéssel ügyvezet a nyugdíjas, ingyen, akkor semmit nem kell fizetni. Ha a a nyugdíjas ügyvezetése mellett a tag személyes közreműködése a továbbiakban is megvalósul, akkor társas vállalkozóként biztosított lesz (függetlenül attól, hogy ezért vesz ki jövedelmet vagy sem), fennáll a minimálbér utáni járulékfizetési kötelezettség és nem lehet ev-ként főállású katás. Következésképp a tag nem tudja úgy ellátni az ügyvezetést, hogy ne kelljen utána fizetni semmit.
papattila

Szakértői hozzászólás

Tuzi1903 2020-01-31 13:56:19

Tisztelt Uram!

Köszönöm szíves válaszát.
Az lehetséges, hogy a tagnak nincs személyes közreműködése, hanem a nyugdíjas munkavállaló van bejelentve, ő végzi a tevékenységeket és az ügyvezetést is?
Ha lehetséges, akkor már megvalósul az, hogy a tag után nem kell fizetni semmit ? És így már lehet biztosított KATA vállalkozó?

Köszönettel:
Szilvia

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-31 19:00:48

Elméletileg lehetséges és akkor valóban nem jön létre társas vállalkozói jogviszonya, ami kizárná a főállású katás jogviszonyt.
papattila

Szakértői hozzászólás

Tuzi1903 2020-02-03 17:30:56

Köszönöm szíves válaszát.
Üdvözlettel: Szilvia

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra