Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Éjszakai-vagy müszakpótlék kereskedelmi egységben / benzinkuton


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Nem létező felhasználó 2014-01-04 18:26:47

Kereskedelmi egységben /benzinkut/ a dolgozók 12 órás rendben váltják egymást. Az éjszakai /18-06/munkaidő alatt milyen pótlék jár a dolgozónak?
Müszakpóték 30%, vagy éjszakai pótlék 15 %.?Mivel mindig 18.- és 06.ó.kor van a váltás értelmezhető-e rájuk a "havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér" törvényi megfogalmazás.
Köszönöm a választ.

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2014-01-05 10:15:03

A benzinkútnál dolgozóknak 22 és 6 óra között éjszakai pótlék (az egy órára járó alapbér 15 %-a) vagy 18 és 6 óra között műszakpótlék (az egy órára járó alapbér 30 %-a) jár. Az egyik pótlékra való jogosultság a másikat kizárja.
Az Mt. 141. § szerint a műszakpótlékra való jogosultság további feltétele, hogy a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változzék. Az Mt. szerint a változást rendszeresnek kell tekinteni, ha havonta
- a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint
- a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.
E szabály alapján önmagában a 18 és 6 óra közti munkavégzésért még akkor sem jár műszakpótlék, ha az említett időszakban dolgozókat váltják a reggel 6 és este 6 között dolgozók. További feltétel, hogy a munkaidő-beosztásuk is legalább az Mt. előbb idézett feltételei szerint változzék. Ha például hetente műszakbeosztást cserélnek a nappal és éjjel dolgozók, jár a műszakpótlék, mivel a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok több, mint egyharmada esetében eltér havonta, és a legkorábbi és legkésőbbi kezdési időpont között több, mint négy óra, esetünkben 12 óra eltérés van. De ha csak havonta változik a munkaidő-beosztás és cserélnek műszakot a benzinkút dolgozói, máris nem jár műszakpótlék, csak 22 és 6 óra között az éjszakai pótlék. (Így lehet olcsóbbá tenni a foglalkoztatást.) Értelemszerűen nem jár műszakpótlék, ha munkaidő-beosztás nem változik, azaz állandóan 18 és 6 óra között dolgoznak a munkavállalók, és az őket váltók pedig mindig 6 és 18 óra között.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra