Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Elmaradt bérleti díj ÁFA kötelezettségének megítélése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Fszilard 2022-12-02 15:32:19

Tisztelt Szakértő!

A társaság irodahelyiségre vonatkozóan többévre, határozott idejű ingatlan bérleti szerződést kötött bérlőjével. A bérlő a határozott bérleti időszak lejárta előtt az irodát bezárta, azt a társaságunk birtokába nem adta vissza. A társaság a felmondta a bérleti szerződést az abban foglaltak nem teljesítése miatt, melyre a bérlő nem válaszolt. Fizetési felszólítást küldött a társaság a bérlőnek, a több tízmillió Ft-os tartozás kiegyenlítése miatt, melyre a bérlő szintén nem reagált. Ezt követően a társaság a felmondását közjegyzői okiratba foglalta, melyet a bérlő nem vett át.
A lejárt bérleti valamint közüzemi díjakon felül, a társaság – tekintettel a határozott idejű bérleti szerződésre – elmaradt haszon jogcímén kártérítési igénnyel is fordult a bérlőhöz a bérleti szerződés lejártáig fizetendő bérleti díj összegének mértékéig.
A bérlő jogellenesen kárt okozott társaságunknak, nem tartotta be a szerződéses feltételeket, nem teljesíti fizetési kötelezettségeit, nem fizette meg a határozott bérleti időszak lejártáig esedékes bérleti díjat.
A bérbeadó nem egyezett bele a szerződés nem teljesítésébe - de e miatt felmondta a bérleti szerződést – így véleményünk szerint nem történtszolgáltatásnyújtás, kötelezettség vállalás, így az elmaradt bérleti díj követelése nem minősülhet ellenértéknek.
Ugyanakkor a követelt összeg megfizetésének ellenében a bérlő mentesül szerződéses kötelezettségei alól és társaságunk, a bérbeadó eláll azok követelésétől.
Kérdésünk a követelt, elmaradt bérleti díj ÁFA kötelezettségének megítélése. Kártérítésről vagy kártalanításról van e szó ebben az esetben? Van e ÁFA fizetési kötelezettségünk vagy sem?

Köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-12-03 06:31:13

A bérleti szerződés felmondásáig történt szolgáltatásnyújtás (ez áfa alapot képez), azt követően valóban kártérítésnek minősíthető a tulajdonos követelése (ez nem tartozik az áfa tárgyi hatálya alá).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra