Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Előleg - E.v. - AAM határ / Átalányadózó bevétel


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ekrisztinae 2022-12-08 06:04:00

Tisztelt Szakértő!

Adott egy alanyi adómentes, átalányadózó egyéni vállalkozó. A következő kiszámlázásával az áfa tekintetében az AAM 12 millió Ft-os határt túllépné. Azonban ha jól tudjuk, akkor az előlegként kapott összeget nem kell kiszámláznia, és így nem kell az értékhatárnál sem figyelembe venni. Jól gondoljuk? Tudna ehhez jogszabály helyet említeni? A további kérdésünk az lenne, hogy ezen előleg hogyan viselkedik az átalányadózás szempontjából? Jól gondoljuk, hogy ott a pénzügyi szemlélet miatt bevételként kell figyelembe venni a megszerzés időpontjában? Mielőbbi segítő válaszát előre is nagyon szépen köszönjük!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-12-08 07:28:30

- Igen, jól tudják, az előleg nem számítandó bele az alanyi mentesség keretösszegébe, ugyanis az előleg -jóllehet az áfa rendszerében adóztatandó tényállás- nem minősül termékértékesítés illetve szolgáltatás ellenértékének (Áfa tv. 188.§ (1)).
- Igen, az szja-ban már az átvett előleg is adóköteles bevételnek minősül (Szja tv. 10.sz.mell.I.1.).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra