Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Ételfutár2


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Pecunia 2020-02-16 20:45:08

Tisztelt Szakértő!
2016-ban volt már a témában kérdésem, amire az alábbiakat válaszolta. A mai napon azonban az "Ételfutár" kérdésemre ennek ellentmondó választ írt. Kérem szépen megírni, hogy miért.
Köszönöm szépen, Hné Zsuzsi
Tisztelt Szakértő! Bisztro étel kiszállítással is foglalkozik. Amikor telefonál egy vendég és ételt rendel, amint az elkészül a pénztáros beüti a pgépbe a bevételt és a futár a megrendeléssel együtt viszi a pénztárgépes nyugtát a vevőnek. Helyszíni nav ellenörzés alkalmával a revizorok azt mondták, hogy ez teljesen helytelen, ugyanis nem fog megegyezni a kassza a pgépben lévő készpénz állománnyal. A kiszállításkor kézi nyugtát kell, hogy vigyen magával a futár, a kifizetéskor kiállítja azt, majd a nap végén a záráskor összetűzik a tömbben és egy összegben beütik a gépbe. Ez teljesen új nekünk!
1. a nap végéig a készpénz nem kerül be a gépbe, hol van, hogyan kell vele elszámolni?
2. kiszállítás előtt beütik a gépbe, azaz már annak előtte elismert bevétel lesz a cég részéről mielőtt kifizetnék, és még megbüntetik azért a vállalkozást, mert nem fellelhető a kasszában a készpénz?????
Köszönöm a véleményét! Tisztelettel, Hadusovzkyné
Pap Attila Önadózó szakértő 2016-02-25 17:26:24

Szerintem is van alapja a revizorok kifogásának. Véleményem szerint nem is kellene egyáltalán beütni a pénztárgépbe, hiszen nem bolti értékesítés történt. Valóban kézi nyugtával kell átadni, addig még az sem biztos, hogy kifizetik (nem találják meg a címet, az illetőt, nem azt kérte...). A könyvelésben a kézi nyugták alapján készült összesítő lesz a bevétel bizonylata (fontos, hogy a kézi nyugtákon ne keveredjenek a 18 és 27%-os értékesítések. És valóban a kasszában lévő pénznek is stimmelnie kell(ene)minden pillanatban (de hangsúlyozom, ez nem pénztárgépes tétel).
papattila

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-02-17 15:30:07

Köszönöm, hogy szembesít a négy évvel fiatalabb (és tapasztalatlanabb) Papattilával, az ellentmondást én a fejlődésemnek tudom be, ami nekem jó, de Önnek rossz, mert félrevezető lehet :(
Szóval. Mivel kisker.értékesítés történik, így a Pénztárgép rendelet alapján csak gépi nyugta alkalmazható. Korábban a rendeletben említett "üzlet" értelmezésében voltak bizonytalanságok, melyek azonban azóta egyértelművé váltak, a kiszállítós értékesítés is "üzleti" értékesítésnek minősül.
Szíves megértését kérem, ha fentiekkel zavart okoztam.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra