Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Euro számla - pénzforgalmi áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Libcsi201 2020-04-08 14:34:02

Katás , pénzforgalmi áfás cég euroban számlázott . A bevétele több hónappal később érkezett, közben jelentős árfolyam változás volt. A pénz euro (magán) számlára, érkezett . Jól látom, hogy az áfa bevallásban az eredetileg a számlában megjelölt áfával kell számolni? Árfolyam különbözetet szükséges figyelembe venni a kata bevétel megállapításánál? Ha igen, milyen módon? Köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-04-08 19:20:15

Mindkét törvény rendelkezik az árfolyamról, sajnos eltérően. A Katv. azt írja elő, hogy a pénz jóváírásának/átvételének napjának MNB deviza árfolyamát kell figyelembe venni (ezzel az összeggel kerül bele a kata bevallásba). Ettől eltérően az Áfa tv. a 80.§ szerint rendeli az árfolyam alkalmazását (sajnos a kérdésben nincs arra vonatkozó adat, amely alapján pontosan meg lehetne mondani a 80.§ mely időpontja szerinti árfolyam alkalmazandó). Az áfa bevallásba viszont ezzel az összeggel kerül bele.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra