Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Felmentés a munkavégzés alól


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

duromarta 2020-03-31 17:39:21

A jelenlegi helyzetre tekintettel a munkáltató bezárta az üzletét. A dolgozókat írásban tájékoztatja, hogy tekintettel erre a helyzetre felmenti őket a munkavégzés alól. Mi a következő helyes lépés. Munkaváll.felmond, vagy kéri a bizt.szünetelését. Mi van ha munkavállaló ezt tudomásul veszi és nem reagál írásban semmit
A munkáltatónak lépni kell valamit, mert nullásan nem adhatom be a 08-t. Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-04-01 16:41:50

Kedves Márti,
Ha a kijárási korlátozásra hivatkozva volt kénytelen bezárni a munkáltató az üzletét (pl. egy vendéglátó egység), akkor lehet hivatkozni az Mt. 146.§ (1)-ben említett "elháríthatatlan külső okra", következésképp nem lesz a dolgozónak munkavégzési kötelezettsége, a munkáltatónak munkabér fizetési kötelezettsége, viszont a dolgozó biztosítása szünetelni fog (kieső időt kell jelentened a 08-ason). Ha viszont pl. egy ruha üzlet zár be, mert a kutya se teszi be a lábát vásárolni, bár elméletileg tehetné, akkor szerintem nem alkalmazható az említett jogszabályi hely; ha a dolgozók nem hajlandók fizetés nélküli szabadságra menni (szintén szünetel a biztosításuk), akkor a munkáltatónak állásidőre járó bért kell fizetnie vagy ennek alternatívájaként fel kell mondania a dolgozónak.
papattila

Szakértői hozzászólás

duromarta 2020-04-01 16:49:59

Köszönöm, vendéglátó egység

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra