Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Felmondás, felmondási idő és végkielégítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Gömöri Ildikó 2019-08-27 11:24:30

Tisztelt Papp Attila!
GYES-ről hamarosan visszatérő kismamaként előzetes tájékozódás alapján azt az információt kaptam jelenlegi munkáltatómtól, hogy nem tudnak előreláthatóan számomra végzettségemnek megfelelő munkát biztosítani. Munkaviszonyom határozatlan idejű, már 23 éve tart (20 év konkrét munkavégzés + 3 év a gyermekem születése óta a GYES lejártáig). A 20 év úgy tevődik össze, hogy 15 év a jelenlegi munkáltatómnál, az előző 5 év annak jogelődjénél, mely beolvadással szűnt meg, tehát az én értelmezésem szerint folyamatos 20 évről van szó jogutódlás miatt.
Indoklásukban még szerepelt, hogy távollétem alatt a feladatokat átszervezték, létszámot csökkentettek. Az én konkrét, korábbi feladatköröm tudomásom szerint megbízással látja el a kolléga.
Mindenképpen munkába szeretnék állni, amint lehet, ha nem itt, akkor máshol, de szeretném a lehetőségeket világosan látni. A munkáltató felmondása esetén mennyi felmondási idővel kell számolnom? Mennyi végkielégítésre számíthatok? A GYES lejárta után még a kötelezően kiadandó szabadságnapokkal is számolnom kell, kérdés az, hogy ezzel egyidejűen megindulhat-e a felmondási idő?!
Amíg tart a felmondás a jelenlegi munkáltatónál, máshol viszont közben sikeresen pályáznék, van-e lehetőségem valamilyen formában elkezdeni dolgozni?
Próbáltam az Mt. előírásait átnézni esetemre vonatkozóan, én úgy értelmezem, hogy az alap 30 nap felmondási idő esetemben meghosszabbodna 60 nappal. A végkielégítés mértéke pedig 5 havi távolléti díj összege.
Előre is köszönöm válaszát!!!
Üdvözlettel: Gömöri Ildikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-08-27 16:35:58

Kedves Ildikó,
Helyesen gondolja, a cégjogi jogutódlás miatt a jogviszonyokat össze kell számítani. A felmondási idő 30+60 nap, feltéve, hogy a munkaszerződésében ettől hosszabb időben nem állapodtak meg. Mivel a munkáltató mond fel, így végkielégítésre is jogosult lesz, melynek minimális mértéke 5 havi távolléti díjnak megfelelő összeg. A felmondási idő felére a dolgozót fel kell menteni a munkavégzési kötelezettség alól, viszont a másik felével a munkáltató rendelkezik. Erre az utóbbi időszakra akár szabadság is kiadható. A felmentési idő alatt létesíthet új munkaviszonyt, sőt a munkavégzés alól mentesített időszak alatt akár munkába is állhat az új jogviszonyában. Érdemes azt is tudni, hogy a mentesített időszakot a munkavállaló kérésének megfelelően kell meghatározni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Gömöri Ildikó 2019-08-28 08:25:10

Kedves Attila!
Nagyon szépen köszönöm válaszát! Pontosításként, hogy jól értelmezem-e, még annyi merült fel bennem, hogy a felmondási időnek azzal a felével, amellyel a munkáltató rendelkezik, ő dönthet-e úgy, hogy a szabadságot kiadja, de a felmondási idő további része alól (tehát nem csak a fele alól) mentesíti a munkavállalót? Magyarán a szabadságot kiadja és a 90 nap felmondási időből továbbra fennmaradó napokra már teljes egészében felment a munkavégzés alól?
Üdvözlettel: Gömöri Ildikó

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-08-28 14:09:26

Kedves Ildikó,
Csak a felével rendelkezhet (erre a "félre" szabadság is kiadható, vagy a szabadság feletti részre is adhat mentesítést). A másik felére mindenképp mentesíteni kell a dolgozót.
papattila

Szakértői hozzászólás

Gömöri Ildikó 2019-08-28 17:23:58

Kedves Attila!

Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ!!!
Üdvözlettel: Gömöri Ildikó

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra