Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Fordított áfá-s előleg


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

zsanna 2022-05-10 13:55:55

Tisztelt Szakértő!
Belföldi Fordított Áfá-s előleg számla kiállításával, bevallásával kapcsolatban szeretném szíves segítségét kérni. A számlán fel kell tüntetni, hogy fordított adózás, illetve ki kell választani az áfa kulcsot, ami ebben az esetben FAD. Adófizetési kötelezettséget, nem keletkeztet, tehát az adott ügylet teljesítéséig az Áfa- bevallásban nem kell szerepeltetni. Az áfa bevallásban a teljesítés időszaka szerinti bevallás 04 sorában az adó alapja kerül. Rész számlázás esetén, figyelembe vehető a kapcsolódó előleg számla, ha erről a szerződés nem rendelkezik, és ekkor a részteljesítés már szerepel az áfa bevallásban? A teljes ügylet megvalósulása eseten, pedig a hátralék kerül számlázásra, illetve ha maradt még előleg azt érvényesíthető? A fentiekhez kérném szíves útmutatását, helyreigazítását, szakvéleményét. Köszönettel: zsanna

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-11 05:16:14

Kedves Zsanna,
Mivel a belföldi fordított adózású ügyletre fizetett előleg esetében az előleg átadása nem keletkeztet adóztatási pontot, így azt egyik oldalon sem kell az áfa bevallásban szerepeltetni. Ebből az következik, hogy a végszámlát viszont a teljes összegében kell szerepeltetni. Ha részszámlázás történik, akkor a normál módon kell a feleknek a bevallás során eljárniuk, azaz bele kerül a bevallásba mindkét oldalon.
papattila

Szakértői hozzászólás

zsanna 2022-05-11 10:55:18

Kedves Pap Attila!
Köszönöm válaszát. A továbbképzéseken az előadók mondják, hogy nincs buta kérdés, kérdezzünk nyugodtan. Ezért nagyon hálás vagyok Nekik, mert bizony néha úgy gondolom, hogy csak nekem nem olyan egyértelmű. Még egy dolog, amit szeretnék amennyire lehetséges helyesen látni. Van –e lényegi jelentősége annak, hogy a szerződésben: díjbekérő, előleg számla és végszámlázásról állapodtak meg? Felhívtam ügyfelem figyelmét, hogy az Ő tekintetében azért fontos az év végi részszámlázás, mert a 2022 évi teljesítés be kell, hogy kerüljön az árbevételbe. A felújítási munkák úgy alakulnak, hogy az épület tetőtéri szintje, húzódik át a következő évre. Ami viszont ebben az évben teljesül az átadható- átvehető és ki kell, hogy rész számlázzuk. Ehhez a dilemmámhoz szeretném kérni az Ön szakmai segítségét. Hálás köszönettel: zsanna

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-11 18:00:41

Igen, van jelentősége, hogy miben állapodnak meg a szerződésükben: előleg+végszámla vagy részszámlázás, különböző polgárjogi, számviteli adójogi elszámolással jár. Előleg esetén nincs teljesítés elszámolás, számvitelileg követelés/kötelezettség, fordított adózás esetén nincs áfa elszámolási kötelezettség. Részszámlázás esetén elkészült teljesítés átadása történik, teljesítés igazolás kiállítása mellett, ez már számvitelileg is elszámolható teljesítés (felújítás illetve nettó árbevétel) és áfa adóztatási pont is. Gyakran tapasztalt hiba az is, hogy a bizonylatok megnevezése is összekeveredik: előleg esetében végszámla van, részszámlázás esetében első, második,....utolsó részszámla van.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra