Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

GYES meghosszabbítás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Molnár Mária 2020-05-28 05:18:48

Tisztelt Szakértő Úr!
Szíves tájékoztatását szeretném kérni az alábbi témában:
Munkavállaló gyermeke 2020.06.02-án betölti a 3. életévét. A munkáltató 2020.06.03-al szeretné megszüntetni a munkaviszonyát. Munkavállaló közli, hogy ő a vészhelyzet miatt 2020.06.30-ig fizetés nélküli szabadságon van a GYES Kormány általi meghosszabbítása miatt.
Véleményem szerint 06.02-ig van fizetés nélküli szabadságon, az egy dolog, hogy 06.30-ig kapja GYES-t a vészhelyzet miatt, de 06.03-tól nincs felmondási védelem alatt. A munkáltató dönti el ebben az esetben, hogy továbbra is engedélyezi a fizetés nélküli szabadságot, amit nem kért a munkavállaló.
Amennyiben enged a munkáltató a kérésének, be kell jelenteni a fizetés nélküli szabadságot 06.30-ig? Amennyiben így jár el 07.01-el megszüntethetik közös megegyezéssel a munkaviszonyt, ez a munkavállaló kérése?
Nem világos számomra, hogy az az idő, ami a gyermek 3. évének betöltése után van 06.30-ig minek számít munkajogilag, ha nem enged a munkáltató a kérésének?
Előre is köszönöm szíves válaszát: Molnár Mária Magdolna

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-28 11:24:59

Kedves Mária Magdolna,
Az Mt. 65.§ (3)c) alapján a dolgozó felmondási védelem alatt áll a babás fizetés nélküli szabadság alatt. A törvény 130.§-a rögzíti, hogy a dolgozó a gyermek 10 éves koráig fizetés nélküli szabadságra jogosult, ha részére GYES-t folyósítanak. Mivel a rendelet a veszélyhelyzet időtartamára meghosszabbítja -többek között- a GYES ellátás folyósítását, ezért a dolgozó felmondási védelem alatt áll, a munkáltató nem élhet még csak a felmondás közlésével sem, míg a dolgozó GYES-en van. Közös megegyezéssel a munkaviszony bármikor megszüntethető.
papattila

Szakértői hozzászólás

Molnár Mária 2020-05-29 04:43:20

Köszönöm szépen válaszát.

Tisztelettel: Molnár Mária Magdolna

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra