Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Gyes megszűnés utáni munkaviszony megszüntetése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hanto.marika 2021-02-19 16:54:01

Tisztelt Szakértő!
Dolgozónk 2015 03.03-tól van munkaviszonyban recepciós munkakörben, 2018. 03.1-én szült és a gyes 2021.02.28-án lejár. Közben a munkaköre megszűnt,
mivel a bérlemény visszaadásra került 2019-ben. A Kft. egyszerűsített eljárással való megszüntetése 2021.02.28-al bejelentésre kerül. A dolgozó nem jelezte visszatérését csak a munkáltató jelezte felé, hogy közölje a visszatérésének időpontját.A dolgozó válasza, hogy 2021.03.06-tól kéri a szabadság igénybevételét és ezt követően tud munkába állni.
31 nap szabadság jár neki, s mivel már munkába nem tud állni utána, így kérdésem lenne, hogy milyen dátummal szüntethető meg a munkaviszonya. Esetleg a szabadság megváltással 02.28-val megszüntethető-e? Köszönettel: titur

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-02-20 11:12:11

Kedves Titur,
Végelszámolás esetén a munkaviszony a törvény erejénél fogva a cégjegyzékből való törlés napjával szűnik meg (és nem azzal a nappal, amikor a cég befejezi a végelszámolást és beküldi a záró dokumentumokat). Ezért indokolt egy közös megegyezéses munkaviszony megszüntetést kezdeményeznie a munkáltatónak. A szabadságot (mivel nincs lehetőség természetben kiadni) pénzben kell megváltania. Ha a dolgozó nem egyezik bele a közös megegyezésbe, akkor sajnos meg kell várni, hogy lejárjon a GYES, közölni egy munkáltatói felmondást 03.01-jén leghamarabb, kivárni a felmondási idő lejártát, kifizetni a járandóságokat (köztük a szabadságmegváltást is) és csak ezt követően tanácsos lezárni a végelszámolást (remélhetőleg még beleférnek a 150 napba!).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra