Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Gyesen lévő kismama visszavétele


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Hallerbos 2022-06-20 16:36:46

Tisztelt Hölgyem,Uram!

2019.július 1-től elment szülési szabadságra az alkalmazottam. Most járna le a Gyes neki és vissza kellene vennem öt dolgozni. Sajnálatos módon nem volt a legmegbízhatóbb alkalmazott, 3év alatt jó párszor változtatta a lakhelyét, amit nekem utólag jelentett be. Emiatt nehézkes volt a kettönk közötti kommunikáció! A korábban megadott telefonszáma már nem él, ezen hiába is próbálom utolérni. Korábbi lakcímére küldött hivatalos levelem, címzett ismeretlen válasszal visszaérkezett. Mi a teendöm ilyen esetben?

Köszönettel:
Szabó Henriett

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-06-21 07:24:20

Kedves Henriett,
Ha lejár a GYES, akkor egyértelműen vissza kell őt venni aktív állományba és munkával kell ellátnia. Az is egyértemű, hogy ellentétes az Mt. általános rendelkezéseivel (6-8.§), hogy a dolgozó nem adta le a mindenkori elérhetőségét (lakcím,telefon,e-mail), holott ez most különösen fontos lenne az ismételt munkába állásakor. Ha a GYES lejártával nem jelenik meg a munkahelyén, akkor ez alapot adhat egy azonnali hatályú felmondásra. Viszont addig, amíg nem győződött meg, hogy mi a távolmaradás oka, addig olyan tartalmú azonnali hatályú felmondást célszerű kiküldeni a legutolsó ismert lakhelyére, amiben arról tájékoztatja, hogy a távolmaradását a dolgozó részéről történő azonnali hatályú felmondásnak tekinti, amit Ön elfogad és tudomásul vesz. Így nem állhat elő olyan helyzet, hogy a felmondása jogszerűtlen lesz (pl. Ön felmond, majd azt követően kiderül, hogy a dolgozó azért nem vette fel a munkát, mert olyan betegen feküdt a kórházban, hogy még üzenni sem tudott, ebben az esetben még vissza sem tudná vonni a jogszerűtlen felmondását, szélsőséges esetben még a dolgozó lenne jogosult mindenféle juttatásra, ami -lássuk be- igazán pofátlan lenne). Összegezve, bármily törvénysértő a dolgozó nem együttműködő magatartása, amíg nem jár le a GYES-e és nem jön vissza dolgozni, nem tehet semmit...
papattila

Szakértői hozzászólás

Hallerbos 2022-06-22 12:46:54

Kedves Attila,

ha jól értelmeztem akkor küldjek neki levelet a Gyes lejárta után, hogy igazolja távolmaradását, amennyiben nem teszi meg akkor a munkavállaló részéről ezt azonnali felmondásnak tekintem. Az utolsó ismert lakcíméről bitosan elköltözött, mert már jött onnan vissza levél. Ilyen esetben mit tudok tenni? Elküldöm a levelet és visszakapom címzett ismeretlen szöveggel, utána lévő napon kijelenthettem?

Köszönettel:
Henriett

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-06-23 19:59:33

Igazándiból arra gondoltam, hogy már eleve olyan tartalmú levelet küld el, amelyben már azt írja, hogy az igazolatlan távollétét a dolgozó részéről történő azonnali felmondásnak tekinti, melyet Ön elfogad. Ha az (alapos) címfelderítést követően is "címzett ismeretlen" megjegyzéssel érkezik vissza a levél, akkor kijelentheti, bár kétségkívül marad kockázata, ha más nem, a pereskedés bosszúsága.
pattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra