Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Használtcikk kereskedelem


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

redrex 2020-12-03 08:53:22

Tisztelt Szakértő!
Az alábbiakban kérném a segítségét. Cégünk belföldi magánszemélyektől tört aranyat vásárol, amit külföldön, illetve belföldön fémhulladékként szeretnénk értékesíteni. Uniós partnerünk a fémhulladékot beolvasztják és 24 karátos tiszta aranyat készítene belőle, amit tiszta aranyként megvásárolna tőlünk. Bejelentkeztünk a különbözeti adózás alá, mivel először csak belföldben gondolkoztunk a továbbértékesítéssel fémhulladékként. A kérdésem az lenne, hogy mivel nem használt cikket adunk tovább, hanem fémhulladékot, amiből Uniós Partnerünk tiszta aranyat készít, így a különbözeti adózás vonatkozik e ránk, vagy a 89 paragrafus szerint az ügylet adómentes közösségi értékesítésnek fog minősülni? Vagy ez csak akkor lesz érvényes, ha év végével kijelentkezünk a különbözeti adózás alól és az általános szabályok szerint fogunk adózni. Illetve hogyan kellene adózni, ha a jövőben belföldön is fémhulladékként adnánk tovább a megvásárolt tört aranyat adóalanynak. 27 %-os áfával, vagy fordított áfával. (itt már az általános adózás szerint adóznánk, nem a különbözeti adózással)
Köszönöm a segítséget
Rácz Kati

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-12-03 19:32:47

Kedves Kati,
A kérdésbeli esetben véleményem szerint nem lehet a viszonteladói különös szabályokat alkalmazni, mivel az arany a kereskedelemben szokásos változást jóval meghaladó eljáráson esik át, nem az eredeti rendeltetésének megfelelő állapotban kerül értékesítésre. A hulladék értékesítésére vonatkozó különös szabályokat (142.§ (1)d)) szabályokat sem lehet alkalmazni, mivel nem szerepel a 6.sz.mell.tételes felsorolásában. Következésképp az értékesítésére általános szabályokat kell alkalmazni. Azaz más tagállamba a 89.§ alapján adómentesen, belföldre 27% áfa-val terhelten (egyenes adózás).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra