Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Haszongépjármü áfa levonás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

üzembiztonság bt 2021-06-21 11:12:26

nyiltvégü lizingel vásároltunk egy Mitsubisi L200 -as haszongépjármüvet májusban.A jármü besorolása forgalmi szerint N1G gázolajos áruszállitó.
segítséget szeretnék kérni nem tudom az ÁFÁT hogyan
kell kezelni. egyben azt is szeretném kérdezni az üzemanyag áfája levonható -e,kell e valamilyen nyilvántartást vezetni? előre is köszönöm a választ.Gyetkóné Sárika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-21 19:51:00

Kedves Sárika,
Jóllehet a forgalmi bejegyzése terepjáró tehergépkocsit jelöl, az áfa-ban nem feltétlen lesz tehergépkocsi. Könnyebb a helyzet, ha a számla tartalmaz vtsz besorolást és az nem 8703. Szóval ha vámtarifális besorolása 8704 (áruszállító gépkocsi, azaz elsősorban nem személyszállításra gyártották), akkor a lízingdíjak, a dízel üzemanyag, az üzemeltetési-fenntartási anyagok, szolgáltatások előzetes áfa-ja a vezetett útnyilvántartásnak megfelelő arányban levonásba helyezhetők (Áfa tv. 120.§).
Ha mégis személygépkocsi, akkor a részletek esetében útnyilvántartás nélkül 50%-os levonás érvényesíthető (de ha az kedvezőbb, az útnyilvántartás szerinti arányban a 120.§ főszabálya alapján). Az üzemeltetési-fenntartási anyagköltségekből az útnyilvántartástól függetlenül nem vonható áfa, a szolgáltatásokból 50%.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra