Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Igazgatósági tagok jogviszonya


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Aurum 2019-11-29 16:35:29

Tisztelt Szakértő! Lehet, hogy nem a járulékokhoz kellene sorolnom a kérdést, de TB-s szemszögből is érdekelne a kérdés. Kérdésem a következő: Zrt. igazgatósági tag elláthatja-e munkaviszonyban a feladatát? 5 db igazgatósági tag van a cégnél és nincs választva vezérigazgató. A Ptk. erre vonatkozóan, ahogy látom nem tartalmaz tiltást. Zrt. esetében vezető tisztségviselő az igazgatósági tag. Vezető tisztségviselő a feladatait munkaviszonyban és megbízással láthatja el. Viszont nem biztos, hogy merném munkaviszonyban bejelenteni őket. Az igazgatósági tagokat elvileg megválasztják. Ha megválasztották, akkor hogy köthetek én erre egy munkaszerződést? Szabadsággal, felmondási idővel, alárendelve a munkáltató alá? Jól van ez így? Illetve úgy érzem szembe megy a ptk-val a Tbj. 5.§ (2), miszerint * Az (1) bekezdés g) pontjában foglaltakon túl, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében munkát végző személynek kell tekinteni azt is, aki gazdasági társaság társas vállalkozónak nem minősülő vezető tisztségviselője. Ez is azt erősíti, hogy ők nem lehetnek munkaviszonyban meglátásom szerint, mert tiszteletdíjat kell kapniuk, nem pedig munkabért. De nyilván ez az én levezetésem, várom, az Önök álláspontját. Ebből következő kérdés: ha lenne köztük vezérigazgató, akkor hogy alakulnának a jogviszonyaik? Nyilván azért lenne jó az igazgatósági tagoknak munkaviszonyban lenni, mert akkor más cégeikben nem kellene megfizetniük a minimum járulékokat, illetve nem minősülnének főállású katásnak. De védhető lenne, hogy 40 órában igazgatósági tag? Ha a magánszemély már eleve munkaviszonyban kereskedelmi igazgató és őt választják meg egyik IG tagnak, akkor mehet ezen a munkaviszonyán belül szerződésében két feorral, két munkakörivel, vagy IG tagságában megbízással választott tisztviselő lehet csak tiszteletdíjjal? Köszönöm a válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-30 19:23:37

Véleményem szerint az igazgatósági tagokat kijelölik, nem megválasztják. Ismereteim szerint nincs jogszabályi tiltás az igazgatósági tag munkaviszonyban történő foglalkoztatására. Hogy melyik jogviszonyban kerül sor a foglalkoztatásra (megbízási vagy [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Aurum 2019-12-02 13:28:37

Köszönöm szépen!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra