Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ingatlan ajándékozás szja


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

susie 2022-05-18 15:47:59

Kedves Attila,
Adott két ügyfél, hasonló problémával:
a) Rita 2021-ben ajándékozással kapott az édesanyjától egy ingatlant, ajándékozási szerződésben 12 millió forintért, ezt az ingatlant még abban az évben értékesítette 20 millió forintért.Szerinte nem kell adóznia semmi, mert vett másikat (szerintem ez az illeték) és ügyvéd is ezt mondta. Szerintem a 8 millió az szja alapja, mivel semmilyen költséget nem tud elszámolni és a szerződésben szerepel az érték, így a 75 % költség sem érvényesíthető
b) Anna 2018-ban a lányától kapott ajándékba egy ingatlant, itt nincs az ajándékozási szerződésben összeg feltüntetve. Ezt az ingatlant adta el 2021-ben 20 millióért, ő rendelkezik kb. 2 millió összegű számlával, amit ráköltött. Nála - mivel nincs szerződéses összeg - a 75 % alkalmazható + az eltelt évek arányában csökkenthető a bevétel? Neki is azt mondta ügyvéd, hogy nem kell adóznia, mert vett másikat még abban az évben. Van-e amiről nem tudok vagy keverik az érintettek az illetékkel?
Előre is köszönöm
susie

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-19 07:29:04

Kedves Susie,
a) Rita az eladási ár 25%-a alapján fizet 15% szja-t, mivel illetékmentes ajándékként szerezte az ingatlant. A szerzett ingatlan illetékére vonatkozóan nincs adat a kérdésben, így arról nem tudok nyilatkozni.
b) Anna szintén az eladási ár 25%-át alapul véve fizet 15%-os szja-t. Az ügyvéd sajnos nem jól ismeri az szja szabályokat, a szerzett ingatlan vétele csak nagyon szűk körben mentesít az szja megfizetése alól, már több éve...(Szja tv. 63.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

susie 2022-05-21 16:13:47

Kedves Attila,
köszönöm a választ
susie

Felhasználói hozzászólás

bzsu 2023-05-09 11:49:19

1./2022-ben ajándékozással kapta az apa a fiától az ingatlant, az értéke 41,5 mill.Ft illetéket nem fizettünk utána. Még abban az évben az apa eladta 42 mill.forintért.
2./ A fenti összegből egy házat vásárolt kiegészítve 73 mill.forintért, mely után 4% illetéket befizetett. Az ügyvéd úgy tájékoztatott, hogy adómentes az ügyletünk.
Mi után és mennyit kell fizetnünk? A különbözet 500 e Ft vagy az eladási ár 25%-a után kell 15% SZJA-t fizetni?
Van-e cserét pótló vétel kedvezménye az SZJA-ban mint az illetéknél?

BaZSU

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-05-10 20:36:44

Kedves BaZSU,
Nem értek egyet az ügyvéd véleményével, az [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra