Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ingatlan eladás kicsit másképp


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

janzsoedit 2022-05-11 12:05:23

Szia Attila!
Van egy ügyfelem aki 2018.10 hóban vett egy nagy telket 39 mft-ért. Elkezdett rá építeni egy ikerházat. Építkezés közben szerződött az ikerház egyik felére 130mtf-ra. Az adásvételi szerződést 2021.09 hóban meg is kötötték. Az ingatlan nyilvántartásba az ügyvéd beküldte és széljegyként rá is kerültek a tulajdoni lapra. Az épület a térképszelvényre 2022. április 27.-án került rá, a használatba vételi szerződést az ügyfelem 2022.04.27.-én kapta meg. Az ingatlan még nincs teljesen kifizetve (tartozás 28 mft). A kérdés az, hogy ilyen esetben az adózás hogy kell megoldani. ( a problémámat az okozza, hogy a használatba-vételi engedély későbbi, mint ahogy az ingatlan tulajdoni lapra rákerült az új tulajdonos széljegyként) A ráfordított költség a használatbavételi engedélyig számlával igazoltan 106,5 mft plusz a telek hányad. Hogy adózik? És kb mennyit?
Köszönöm szépen: Edó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-11 20:01:22

Szia Edó,
Mivel az érvényes adásvételi szerződést még 2021-ben iktatta a földhivatal (jaj de buta vagyok: a Kormányhivatal és még két sor...), így 2021-es értékesítés lesz. Bevétel 130 millió, ezt csökkentik az értékesítésig felmerült, számlával igazolt, az eladott részre jutó kiadások+a 39millió arányos része.
pattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra