Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Ingatlanközvetítő számlázása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

gogazkft97 2020-10-19 12:03:46

Kedves Attila!
Hogyan kell helyesen eljárni a következő esetben. Kata-s Bt. ingatlanközvetítéssel foglalkozik. Amikor kiad egy lakást, akkor a bérbevevő neki utalja át az egy havi bérleti díjat ( biztosítékként), ha ténylegesen szerződik is a tulajdonos és a bérbevevő, akkor ez a pénz a közvetítőnél marad, ez lesz az Ő jutaléka. Kvázi ezt fizeti neki a tulajdonos, de ekkor már a pénz nem mozog, a jóváírás pedig a bérbevevőtől érkezik. Helyes ez így? Kinek és mikor kell a számlát kiállítani? Nagyon köszönöm: Móni

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-19 14:30:28

Szia Móni,
Helyes lehet. A bérbeadó számláz a bérlőnek bérleti díjat, a közvetítő pedig jutalékot a bérbeadónak. Amikor a pénz megérkezik a közvetítőhöz, akkor az még nála nem adóköteles bevétel, csak kötelezettség. Amikor létrejön a bérleti szerződés, akkor a bérbeadó is elkészíti a számláját, meg a közvetítő is, a kiegyenlítések engedményezéssel illetve beszámítással történnek. Ekkor válik a kötelezettség árbevétellé a közvetítőnél.
pattila

Szakértői hozzászólás

gogazkft97 2020-10-20 10:42:12

Nagyon szépen köszönöm Attila! Móni

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra